Ha nem tudom, nem fáj – mondta a rendőrség, és lezárta a nyomozást

Az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) még 2018 januárjában zárta le két éves nyomozását, melynek eredményeképp arra jutott, súlyos szabálytalanságok övezték az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéseit. Az OLAF nyomozása feltárta, hogy nem csupán súlyos szabálytalanságok voltak a projektek nagy részében, de érdekütközésekre is bizonyítékokat találtak. A vizsgált időszakban a cég résztulajdonosa volt Orbán Viktor veje, Tiborcz István.

Az OLAF a vizsgálat lezárta után megküldte jelentését a magyar Legfelsőbb Ügyésznek. Ezt követően kezdett nyomozni a magyar hatóság az ügyben. A nyomozás eredményét kedden jelentette be Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, melyben elmondta, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást. A bejelentést követően a rendőrség közölte, hogy bővebb tájékoztatást nem adnak az ügyben!

Ingeborg Grässle az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának elnöke meglepőnek találta a magyar hatóságok döntését, azonban az Európai Bizottság a magyar állásfoglalás ellenére is folytatja az eljárást Elios-ügyben.

Az RTL Klub most azonban egy újabb érdekes tényt tárt fel az üggyel kapcsolatban. Az egyik város ahol hat évvel ezelőtt közbeszerzésen nyert az Elios Zrt., Siófok volt. A városban 294,5 millió forinttért 2520 lámpát szerelt fel a cég. Ez a nyert közbeszerzés is szerepelt az OLAF jelentésben 34 másik pályázattal együtt.

Azóta polgármesterváltás történt a városban és 2014-ben a Fideszes polgármester helyére a független Lengyel Róbert került. Ő nyilatkozta az RTL Híradónak azt, hogy a közvilágítási projekt dokumentumait tőlük a rendőrség be se kérte.
Így azonban nem annyira világos, milyen alapos lehetett a nyomozóhatóságok általi vizsgálat, melynek eredményeképp megszüntették a nyomozást.

“A hivatalon belül az eredeti dokumentumokat zároltam, és vártam, hogy majd megjelenik itt a nyomozó hatóság. Ehhez képest nem történt semmilyen megkeresés az irányomba” – mondta Lengyel Róbert.
Az RTL Híradó kérdésére, miszerint a többi városból bekérték-e a dokumentumokat a rendőrség nem válaszolt.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!