Botrány Trump sajtótájékoztatóján: kitépték a mikrofont a riporter kezéből

Szerdán tartotta első sajtótájékoztatóját a félidei választások után Donald Trump. Bár ezek eddig sem voltak zökkenőmentesek (nem véletlen, hogy kevesebbet tartott belőlük, mint bármelyik elődje), a mostani még a szokásosnál is botrányosabbra sikeredett.

Jim Acosta, a CNN riportere arról kérdezte Trumpot, hogy miért nevezte inváziónak, hogy az utóbbi hetekben néhány ezer menekült indult meg Dél-Amerika felől Mexikó és az Egyesült Államok határa felé. Az elnök válasz helyett azonnal személyeskedésbe kezdett, durva, borzasztó embernek nevezte a riportert, a CNN-t pedig „az emberek ellenségének”. A helyzet feszültségét jelzi, hogy

Egy fehér házi gyakornok még a mikrofont is megpróbálta kitépni az újságíró kezéből.

Trumpék később ki is tiltották Acostát a Fehér Házból, amiért a riporter állításuk szerint „rátette a kezét” a gyakornoknőre. A jobboldali Fox News odáig is elment, hogy erőszaknak állította be a jelenetet, holott a felvételeken világosan látható, hogy Acosta még udvarias is volt, annak ellenére, hogy ki akarták rángatni a kezéből a mikrofont.

A Fehér Házi tudósítók szövetségét, a WHCA-t nagyon felháborította a döntés, annak azonnali visszavonására szólították fel az elnököt. A New York Times egyik tudósítója úgy fogalmazott: 1996 óta, mióta tudósít, sosem látott ehhez foghatót.

Nem Acosta ügye volt egyébként az egyetlen, ami botrányt kavart a sajtótájékoztatón, egy afroamerikai riporter kérdését Trump rasszistának nevezte. A kérdés úgy szólt: nem érzi-e úgy, hogy felbátorítja a szélsőséges fehér nacionalistákat, amikor a kampánykörútján fennen hangoztatja, hogy nacionalista.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!