Rendkívüli: Trump nagyot vesztett, kezdhet aggódni – van ahol még működik a demokrácia

Fotó: Reuters - Jonathan Ernst

Az úgynevezett félidős választásokon a demokraták 8 év után visszaszerezték a képviselőházat, a republikánusoknak viszont sikerült megtartaniuk a szenátust.

Van miért örülnie a liberális demokrácia és a jogállam híveinek az Egyesült Államok idei félidei választása után. Ahhoz hasonló helyzet állt most elő, mint ami Barack Obama első ciklusának felénél, amikor a republikánusok átvették a kongresszus vezetését. Ez azt jelentette, hogy a néhai elnöknek jelentősen megnehezedett a dolga, hogy politikai elképzeléseit átültesse a törvényhozás szintjére, s ami talán még fontosabb volt, biztosítottá vált az elnöki hatalom alkotmányos ellenőrzésének lehetősége a gyakorlatban is.

Ez talán a legfontosabb következménye a választás eredményének, az elmúlt két évben ugyanis a republikánusok uralta többség miatt csak elvben volt lehetőség arra, hogy Trump hatalmát bárki felügyelje és korlátozza. Az elnökkel egy oldalon álló jobboldali többség mindent megtett az elmúlt két évben, hogy megvédje az elnököt a felelősségre vonástól. A demokraták uralta kongresszus ezek után olyan dolgokkal kapcsolatban kezdhet vizsgálódásba, mint a 2016-os választásokkal kapcsolatos orosz befolyásolási kísérletek, vagy Trump családjának zavaros pénzügyei, de elviekben lehetőség nyílt az elnököt a székéből akár elmozdítani is képes impeachment-eljárás megindítására is.

A demokrata házelnökségre esélyes Nancy Pelosi is leginkább azt emelte ki győzelmi beszédében, hogy a demokraták győzelmével végre lehetőség nyílt az ország alkotmányos fékeinek és ellensúlyainak helyreállítására. Beszédesnek mondható Trump reakciója is, az elnök tőle szokatlan szűkszavúsággal az eredmény hírére csak annyit reagált Twitteren, hogy “mindenkinek köszöni a hatalmas győzelmet”.

Persze azért nem lett minden fenékig tejfel, a republikánusoknak sikerült megtartaniuk, sőt egyes exit pollok szerint még növelniük is befolyásukat a szenátusban. Ez azért fontos fegyvertény a számukra, mert a szenátus megtartásával továbbra is Trump dönthet az ország bírói állományának összetételéről.

Összességében azonban még így is pozitívnak mondható a forgatókönyv, ha ugyanis a republikánusoknak a képviselőházat is sikerült volna megőrizniük, úgy Trump igazoltnak láthatta volna populista, uszító és bevándorlásellenes politikáját. A mostani választás nagy lehetőséget adott a demokratáknak arra, hogy növeljék pozícióikat a 2020-as elnöki választás előtt. Az eredmény világos jelzés lehet afelé, hogy korai lenne még temetni az amerikai demokráciát, Magyarországgal ellentétben az amerikai szavazók ugyanis úgy döntöttek, nem szeretnék, ha egy ember bármit megtehetne az ellenőrzés bármiféle lehetősége nélkül. Az idei áprilisi magyar választás is sokak szemében azért volt igazán aggasztó, mert nem csak felhatalmazást jelentett Orbánéknak, de egyfajta felbátorítást is arra, hogy a rendszerszintűvé érett korrupció és a jogállam szétverése jó politika, a választók megjutalmazzák az ügyes autokratát. Trump ellensúlyba helyezésével úgy tűnik, az illiberalizmus szerencsére egyelőre még távolról sem vált az új korszellemmé a nyugati világban.

A választás egyébként azért is történelmi jelentőségű, mert rekord mennyiségű nőt választottak be a kongresszusba (ráadásul van, aki muszlim közülük), amellett megválasztották az első nyíltan meleg és indián származású képviselőt is.

Nagy napja ez a liberális demokráciának, van miért örülni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!