Lezárult a nyomozás Elios-ügyben – Meglepő végeredmény született!

Kép forrása: Facebook

Az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) Elios-ügyben még 2018 januárjában zárta le két éves nyomozását melyben arra jutott, hogy súlyos szabálytalanságok övezték a cég közbeszerzéseit. Szerintük az Elios Zrt. akkor kezdett el sorban nyerni az önkormányzati közbeszerzéseken, mikor Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének résztulajdona volt a cégben. Ráadásul a nyert közbeszerzések megmagyarázhatatlanul túl voltak árazva.

Az OLAF-jelentés megszületése után a a Pest Megyei Főügyészség által elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda végezte el. A nyomozás végeredményét Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője jelentette be, mely a következő volt: „Bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást”, adta hírül a 444.hu.

Jelentős mennyiségű iratanyagot foglaltak le az eljárás során a hatóságok, elvégeztek minden nyomozati cselekményt majd megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, és az eljárást megszüntették.
Gál szerint „az OLAF jelentésében foglaltakat a minden részletre kiterjedő nyomozás nem támasztotta alá.”

Így nem nyert bizonyítást egyrészt az, hogy a kiírt közbeszerzések kifejezetten az Elios-ra voltak szabva, így más cégek szinte esélytelenül indultak.
Másrészt az sem nyert bizonyítást, hogy csak azért nyert Tiborcz cége mert Orbán Viktor veje. Ráadásul a magyar hatóságok szerint a nyert közbeszerzések nem is voltak túlárazva.

Mindez azért is érdekes, mivel a hatóságok birtokában volt egy hangfelvétel mely még 2017 januárjában került elő, amin az volt hallható, hogy a tulajdonosok úgy tárgyaltak önkormányzatokkal világítási projektekről, hogy a tendereket még ki sem írták. Ennek ellenére jutott el a magyar nyomozóhatóság oda, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást Elios-ügyben.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!