Elegánsan leckéztette meg Junckert a szocialista képviselő

Kép forrása: Wikimedia

Nagy botrányt kavart itthon Jean-Claude Juncker azon mondta, amit Románia nemzeti ünnepének kapcsán mondott. December elsején ugyanis az ország egységének százéves évfordulóját ünnepli Románia, és ezzel kapcsolatban Junckernek az volt a véleménye, hogy ez az ünnep nemcsak román, hanem európai ünnep is. Miközben ez Erdély Magyarországtól való elcsatolását is jelenti egyben.

Nem gondolnánk, hogy Juncker a magyarokba szeretett volna belerúgni ezzel a mondatával, inkább azt feltételezzük, hogy igencsak hiányosak a kelet-európai történelemről szóló ismeretei, és halvány lila gőze sincs arról, hogy az 1800-as évek végétől kezdve itt milyen konfliktusok alakultak ki, és azok milyen hatással voltak a két világháborúra, oda és vissza. Valószínűleg, egyszerűen csak hízelegni akart a Román diplomatáknak, de most ezzel mellé lőtt.

Ujhelyi István szocialista képviselő pedig egy nagyon kulturált módon, a Fideszre jellemző fröcsögésektől mentesen tette helyre Junckert. Egyszerűen elküldte neki ajándékba Molnár Miklós „Magyarország rövid története” című, angol nyelvű könyvét, legyen miből pótolnia hiányos ismeretanyagát. Mellette megjegyezte:

„Erdély elcsatolása a magyarok számára nem ünnep, hanem fájdalmas, be nem gyógyuló seb.”

Majd a Facebookos posztját a következővel zárta: „a háború következményeként szétszakított magyar nemzetünk újraegyesítéséhez leginkább a belső határok nélküli Európai Unió járult hozzá”. Igazi európai, és igazi magyar hozzá állás, most sem csalódtunk Ujhelyi Istvánban.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!