Vérlázító ítélet született a menekülteket rugdosó László Petra ügyében

Forrás: AFP Photo

A Kúria a Szegedi Törvényszék tavalyi jogerős ítéletét felülbírálva felmentette az operatőrt a vádak alól.

Nagy port kavart néhány éve, amikor Röszke külterületén a rendőri intézkedés elől elfutó több száz menekült rohama közben az egyik tudósítő több migránst felrúgott. Az esetről videófelvétel is készült, ami bejárta a világsajtót. László Petrát, az erőszakoskodó operatőrt szinte már aznap elbocsátották az N1TV-től.

Bíróságra is eljutott az ügy, az itt született ítéleteket bírálta most felül a Kúria. Megállapították, hogy László cselekménye – kihívó közösségellenesség hiányában – nem valósította meg a garázdaság vétségét, az szerintük ugyanis maximum csak a rendzavarás szabálysértési tényállását meríthette volna ki. Ez időközben elévült, emiatt meg kellett szüntetniük az eljárást.

A Kúria szerint nem László magatartása sértette a helyiek nyugalmát, hanem a rendőri intézkedéssel szembeszegülő migránsoké. Amikor az operatőr ebbe a közállapotba beavatkozott, nem vált előidézőjévé a zűrzavarnak, sőt

a Kúria szerint tette még csak kihívó sem volt, nem tűnt ki az események sorából.

Lehet, hogy a rugdosódás akkor nem sértette a helyiek nyugalmát, de az esetről készült felvételek világszerte megbotránkozást keltettek, és véleményünk szerint igenis felkavaróak voltak minden jóízlésű embernek. Elkeserítőnek találjuk, hogy miközben a magyar bíróság sok esetben asszisztál a hajléktalanok kriminalizálásához és megbélyegzéséhez, idegengyülölőket meg felment a felelősség alól. Nagyon rossz üzenetet küld ez szerintünk mindazoknak, akik adott esetben az erőszaktól sem riadnának vissza, hogy szélsőséges nézeteiknek hangot adjanak.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!