“Ami sok, az sok!” – decembertől elhagyhatja az országot a CEU

Fotó: Rick Madonik - Europress - Getty

A döntést Michael Ignatieff, az egyetem rektora közölte délutáni sajtótájékoztatóján.

December elsejéig adott haladékot David Cornsteinnek, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének a Közép-Európai Egyetem (CEU), hogy segítsen megállapodást kötni a magyar kormánnyal az egyetem megmaradásáról. Ha nem jön össze a dolog, a CEU Bécsbe költözteti az egyetemnek a jövő tanévre vonatkozó amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjait.

Ignatieff azt is elmondta, Orbánék három hete arról tájékoztatták a nagykövetet, hogy nem hajlandók aláírni a CEU jövőjét biztosító nemzetközi megállapodást New York állammal. Mivel így a lex CEU vonatkozó jogszabályai szerint nem állíthatnak ki amerikai diplomát, arra kényszerülnek, hogy elhagyják az országot.

“Mi vártunk, ameddig tudtunk, de ami sok, az sok!”

– foglalta össze a kormány kompromisszumképtelenségét nyers őszinteséggel a rektor. Bécsben egyébként már rendelkezésre állnak a szükséges létesítmények, és az akkreditáció is elkezdődött, így minden adott az egyetemnek, hogy elköltözzön.

A CEU körüli konfliktus tavaly márciusban kezdődött, amikor a kormány megváltoztatta a felsőoktatási törvényt, hogy ezentúl csak azok a külföldi egyetemek folytathassanak itthon képzést, melyek az anyaországukban is folytatnak oktatási tevékenységet. Papíron a módosítás a kamuegyetemek kiszűrését célozta, de valószínűbb, hogy Orbánék a Soros Györggyel szembeni boszorkányüldözésük részeként mentek neki az egyetemnek. Az ügy miatt akkor százezres tömeg vonult az utcára, és demonstrált a tanszabadságért. Ez nem zavarta különösebben Orbánékat, azóta sem oldották fel a konfliktust, annak ellenére sem, hogy a Trump-kormányzat az utóbbi időben egyre nyomatékosabban kérte erre őket.

Kérdés, Cornstein vajon képes lesz-e rávenni a kabinetet a kompromisszumra. Amennyiben nem, nagyon úgy tűnik, jövő évtől az ország szegényebb lesz az egyik legjobb egyetemével.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!