„Nem keresztény és nem demokrata!” – Óriási nyaklevest kapott Orbán a liberális frakcióvezetőtől

Fotó: Frederick Florin

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szerint a Néppártnak a politika trágyadombjára kéne küldenie Orbánt és populista barátait.

Ismeretes, Verhofstadtot a napokban össztűz alá vette a kormányzat propagandagépezete, egy videóban úgy próbálták beállítani a belga politikust, mintha támogatná a migrációt. Tették mindezt úgy, hogy kivágtak egy részt a frakcióvezető egy korábbi videójából, melyben azt mondta, hogy szükség van migrációra. A folytatást azonban valamiért lefelejtették, ott ugyanis Verhofstadt világosan kifejti, hogy ő csak a legális migrációra céloz, szerinte ugyanis csak azzal lehet felvenni a versenyt a szervezett embercsempész-hálózatok ellen.

A kormány már-már sztálinista módszereinek állításait most a 168 Órában próbálta finomítani az ALDE frakcióvezetője. Mint mondta, az ellene irányuló gyűlöletkampány célja, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy a Sargentini-jelentés a magyar jogállamiság rendszerszintű megsértéséről szólt, és nem a bevándorlásról. Szerinte azért állítják be őt bevándorláspárti politikusnak, hogy – kihasználva a magyarok zsigeri idegenellenességét – megbélyegezzék azokat, akik a leghangosabban felszólalnak az EU-ban a magyar demokráciáért.

Verhofstadt azt azonban leszögezte, a demokratikus értékek védelme az unióban jelenleg meglehetősen korlátozott, szerinte sem a Sargentini-jelentés, sem a 7-es cikkely szerinti eljárás nem állíthatja meg Orbán Viktort, ezt ugyanis csak a magyar szavazók tehetik meg. A belga politikus egyben kritikát is megfogalmazott az EU-val szemben, mint mondta, az uniónak már évekkel ezelőtt fel kellett volna lépnie az Orbánhoz hasonló jobboldali populistákkal szemben.

Hogy valami biztatót is mondjon, azért hozzátette: nem csak a populista, de a progresszív mozgalmak is erősödőben vannak, példaként Emmanuel Macron mozgalmát hozta fel, de külön említést tett a hazai Momentumról is. Verhofstadt szerint mindent meg kell tenni azért, hogy egyben tartsák Európát, mint fogalmazott, “a jövő generációi sosem bocsátanának meg nekik, ha másként tennének”.

Nem volt egyébként jó napja Orbánéknak, több frontról is ütéseket szenvedtek el, Bajnai Gordon volt miniszterelnök is élesen kritizálta a Fidesz politikáját a HVG-nek írt elemzésében, erről bővebben itt olvashat.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!