Új területen csapna le a Fidesz: ez téged is érinthet

Az újabb átgondolt döntésről már kedden szavazhat a parlament, és ha megszavazzák, szerdától életbe is léphet.

A fideszes Bánki Erik jegyzi azt a javaslatot, ami megszüntetné a lakástakarékok állami támogatását. Ha a törvénymódosítás életbe lép, a szerdától megkötött szerződések után már nem járna támogatás, és akkor sem, ha egy már meglévő szerződést hosszabbítanának meg. Csak azoknak a szerződéseknek nem változnának a feltételei, amelyek már élnek.

Bánki a javaslat kapcsán úgy fogalmazott: a lakástakarék program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált. A képviselő szerint az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz, mialatt az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki.

A javaslat szerint a lakástakarékokra szánt pénzt a jövőben a CSOK további bővítésének pénzügyi fedezetére fordítanák. Ez összhangban áll a kormány gyermekvállalást ösztönző törekvéseivel, de pont emiatt nagyon sok lakásvásárló minden bizonnyal ki lenne zárva a támogatottak köréből. Hogy velük mi lesz, arról Bánki nem beszélt, és valószínűleg ideje sem lesz lakástakarék-szerződést kötni azoknak, akik szeretnének, a hírek szerint ugyanis már holnap megszavazhatják a törvénymódítás elfogadását.

Jó fideszes tempó szerint tehát mialatt a CEU ügyén közel két éve ülnek a kormánypárt jogalkotói, a nekik fontos jogszabályokat általában mindenféle előzetes egyeztetés vagy társadalmi vita nélkül néhány nap alatt át szokták verni a parlamenten. Úgy tűnik, most sem lesz ez másként. Utánuk a vízözön, ahogy mondani szokás.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!