Lengyelország miatt bukhat el a Magyarország ellen indított EU-s eljárás

Forrás: MTI

Szijjártó Péter közleményben jelentette be, hogy “Magyarország semmilyen, Lengyelország elleni szankciót nem fog megszavazni, és számíthat Lengyelország támogatására mindvégig a hetes cikkely szerinti eljárás során”, adta hírül a 444.hu.
Tehát ha ez a megállapodás kitart, akkor nem léphet életbe a Magyarország ellen indított 7. cikkely szerinti eljárás. Mivel az unió szerint mindkét országban sérülnek a jogállamiság elvei, így jelenleg Lengyelország ellen is folyik az eljárás. Az viszont elég valószínű, hogy a két ország ki fog állni egymás mellett, így se Lengyelország, se Magyarország ellen nem fogják tudni végigvinni azt.

Az uniós szabályok értelmében, azok az tagországok melyek megsértik az alapelveket, az EU többi tagállama egyhangú szavazással szankciók bevezetésével sújthatja. A két ország ellen többek között azért indult eljárás, mert mindkét országban sérül a bíróságok függetlensége, korlátozzák a sajtószabadságot és nehezítik a civil szervezetek működését.

Az uniós országok külügyminisztereinek egynapos találkozója előtti éjszaka, Szijjártó Péter és a lengyel külügyminiszter Jacek Czaputowicz megegyeztek, hogy nem fognak egymás ellen szavazni, így nem indulhat meg ellenük a 7. cikkely szerinti eljárás.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!