Nem csodafegyver, de nagyot dobna rajtuk

A tavaszi választás megmutatta, hogy a főváros messze nem kormánypárti, mégha a főpolgármesterük népszerűsége magasan veri is a Fideszét. Az is világossá vált, hogy akkor nyerhető a főpolgármesteri poszt, ha egy erős kihívó akad, aki megfelelően népszerű és elfogadott a Budapestiek -és a hangsúly a budapestin van- körében. Kérdések persze jócskán akadnak az ellenzéki jelöltek versenyeztetése kapcsán, de a szakértő szerint az ellenzék számára nincs biztosabb módszer Tarlós István kihívójának megtalálására mint az előválasztás.

Nem elsősorban a részvételi aránytól függ az előválasztás legitimációja, hanem attól, komoly emberek indulnak-e rajta, és, hogy a jelöltek őszinte kísérletet tesznek-e a választók meggyőzésére – mondta a Népszava érdeklődésére Tóth Csaba. A Republikon Intézet stratégiai igazgatóját kereste mag a lap abból az okból, mert az MSZP által szorgalmazott előválasztás megannyi gyakorlati kérdést vet fel. A Republikon Intézet pedig már 2015-ben nyilvánosságra hozta miniszterelnök-jelölti előválasztási javaslatát. Az előválasztás akkor elmaradt és az idén áprilisi voksolás előtt sem került sor erre. És most is kétséges, lesz-e előválasztás Budapesten: a szocialisták ötletét a Párbeszéd támogatja, a Demokratikus Koalíció még gondolkodik, az LMP és a Momentum pedig elutasítja.

Nemcsak a részvétel nagysága vet fel kérdéseket az előválasztás kapcsán, hanem például az is: egyes vélemények szerint nem lehetetlen „meghekkelni” az eljárást. Tóth Csaba biztos abban, a kormánypárt tudna küldeni 100-200 olyan embert, aki szándékosan hazudna a procedúra során, és – az előválasztásban való részvétel feltételeként – színleg elfogadná azt értéknyilatkozatot, amelyben vállalja: baloldali politikust támogat. – Más dolog ugyanakkor elmenni egy békemenetre, vagy támogatni Orbán Viktor politikáját, és megint más utasításra hazudni, meg egy olyan jelöltet támogatni, akit egyébként nem szeretne főpolgármesternek látni. És még a Fidesz-rendszerében sincs garancia arra, hogy egy ilyen mértékű koordinált csalás ne derüljön ki. Ez pedig visszaütne rájuk – vélekedett a szakértő, aki hozzátette: – A „jó” hekkeléshez azt is tudni kellene, hogy ki a kívánt, illetve nem kívánt jelölt. Csakhogy tényleg sokan nem tudják, hogy Karácsony Gergely, Horváth Csaba vagy Puzsér Róbert lenne-e a legjobb jelölt. Így viszont nehéz megállapítani, kinek az érdekében történne a hekkelés – írja a Népszava.

Puzsér Róbert már csütörtökön leszögezte, hogy nem érdekli az előválasztás, és így vélekedett a vele “szimpatizáló” LMP is. A párt titkára, Kanász-Nagy Máté a Népszavának korábban azt mondta, értelmezhetetlen a felvetés, hiszen előválasztást azonos pártcsaládba tartozó szervezetek szoktak tartani. Ezt az érvet Tóth Csaba kifogásnak érzi. – Magával tesz rosszat az, aki nem indul el egy ilyen megmérettetésen. Ha Puzsér Róbert alkalmasnak tartja magát Tarlós István legyőzésére, akkor Horváth Csabát, vagy Karácsony Gergelyt is felül kell múlnia – mondta a szakértő. A Momentum azt válaszolta szintén erre a kérdésre, hogy előválasztásnak álcázott adatépítésben nem akarnak részt venni.

Olyan helyzetben, ahol a Fidesznek hatalmas erőforrás és adatbázis fölénye van, fontos szempontnak tartom, hogy az ellenzéki pártok is megismerjék a szavazóikat. Én ezt nem adatbázis-építésnek hívom, hanem lehetőségnek, hogy találkozzanak szimpatizánsaikkal. A Momentumnak jelen pillanatban valószínűleg nem lenne jelöltje az előválasztásra, ez lehet az ok, hogy miért nem vesznek részt ebben – reagált Tóth. Ha valaki ellenzéki győzelmet akar, akkor a legfontosabb annak a jelöltnek megtalálása, aki a lehető legszélesebb integrációt képes elérni. Az előválasztás erre jó eszköz.

Ha valaki szerint nem az, akkor tőle kell megkérdezni: milyen más módszerrel jöjjön elő az a jelölt, akinek esélye van Tarlós István megverésére?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!