Elképesztő válasz: ezért lehetett Erdogan mellett tüntetni a rendőrség szerint

Fotó: MTI archív

Úgy tűnik, a “spontán” bértapsolásra nem vonatkozik az új gyülekezési törvény.

Történelmi utazásnak lehettek szem- és fültanúi a török elnök látogatása alatt a közélet iránt érdeklődők. A rendszerváltás előtt fordult elő talán ugyanis utoljára, hogy amit a diktátort éltető tömegnek szabad volt, azt az ellene tüntetni vágyók álmaikban sem engedhették volna meg maguknak.

Történt ugyanis, hogy mialatt a DK-nak az MTA épülete elé (előre bejelentett) Erdogan-ellenes tüntetését egyszerűen betiltották, ugyanazon a helyszínen a török diktátorral szimpatizálók már valamiért megtarthatták a szimpátiatüntetésüket. Az RTL Híradója rákérdezett az ORFK-nál, hogy mi indokolta a kettős mércét, a reakció azonban még a pintéri rendőrség mércéjét nézve is kritikán aluli volt.

Mint mondták, a török szimpátiatüntetést azért lehetett ugyanis megtartani, mert – most fogódzkodjanak meg – nem volt előre bejelentve. Hogy jól értsük: az tehát, aki nem jelzi előre gyülekezési szándékát, hogy a rendőrségnek ne legyen lehetősége gondoskodni a helyszínre érkező védett személy biztonságáról, előnyt élvez azzal szemben, aki ezt megteszi. Mi sem logikusabb.

Persze engedtessék meg nekünk, hogy ne hagyjuk magunkat teljesen hülyének nézni, és előálljunk egy alternatív magyarázattal: Orbán azért korlátozza a demokratikus értékek mellett kiálló magyarok gyülekezési szabadságát, hogy illiberális barátja minden különösebb gond nélkül terjeszthesse magáról azt a képet, hogy politikájával és személyével az uniós állampolgárok maradéktalanul egyetértenek. Sőt, hogy megmutathassa: bárki, aki tömegbe verődik érkezésének hírére, az csak olyan ember lehet, aki török zászlót lobogtatva letapsol őcsodálatossága előtt.

Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni: akármennyi tüntetést betilthatnak, de az ellentüntetőt, az egyet nem értést sosem fogják tudni, bármennyire is próbálkozzanak. A NER szilárdabbnak látszik ugyan, mint valaha, de a kétharmados parlamenti mandátumtöbbség pont ugyanakkora díszlet, mint a demokratikus intézményrendszer. Magyarország 8 év orbáni önkény után sem fideszes ország: egyharmadnyi kormánypárti, egyharmadnyi ellenzéki és egyharmadnyi nem szavazó alkotja. Igazán félnivalója itt csak azoknak van, akik el akarják hazudni ezt az egyszerű igazságot.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!