Donald Trump Orbán miatt kapott egy jókora taslit

22 demokrata képviselő levélben kritizálta az amerikai elnök Magyarországgal kapcsolatos politikáját.

Az amerikai kongresszus 22 demokrata-párti képviselője levet írt Donald Trumpnak, melyben többek között bírálták, hogy kormánya idén nyáron felfüggesztette azt a 200 millió forintos keretösszegű pályázatot, ami támogatta volna a magyar független sajtót. A néhai pályázatról a magyar kormány korábban úgy fogalmazott, szerintük az egy beavatkozási kísérlet a magyar politikába, emiatt be is kérették az ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt.

A levelet Marcy Kaptur, a magyar kaukusz ügyvezetője jegyezte, aki azt írta, úgy látják, hogy miközben a független sajtó folyamatosan leépül, az orosz propaganda robbanásszerűen terjed az országban. A levélben fellépésre sürgették Trumpékat.

Az amerikai elnök megválasztása óta sokkal kevesebb bírálatot kaptak a jogállamiság kérdésében Orbánék, ugyanis az Obama-kormánnyal ellentétben a jelenlegi elnök politikájában a demokratikus értékek képviselete és számon kérése nem élvez kiemelt helyet. Talán ennek is köszönhető, hogy David Cornstein amerikai nagykövet augusztus végén egy interjúban úgy fogalmazott: ő maga eddig nem tapasztalta, hogy csorbultak volna a szabadságjogok Magyarországon, de ha látná, mindenképp felszólalna ellene.

Eddig szerencsések voltak tehát Orbánék, ám kérdés, vajon a későbbiekben is sikerül-e ilyen súrlódásmentesnek megtartani a viszonyt, Cornstein ugyanis szerda este a Közép-Európai Egyetemen (CEU) tartott beszédében azt mondta: nagyköveti munkájának első száz napján az amerikai kormányzat semmit nem kért azért, hogy gyümölcsöző legyen a viszony, a következő száz napban viszont már lehet, hogy megtennék. Sajtóhírek szerint a kérésnek egész konkrét tárgya is lehet, a CEU megmaradásának ügye, melyben eddig hajthatatlannak bizonyult a magyar kabinet.

Néhány napja más amerikai forrásból is komoly bírálatot kapott Orbán, Hillary Clinton volt demokrata elnökjelölt a Brexit és a világválság mellett az ő rendszerét jelölte meg az EU legnagyobb fenyegetésének.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!