Nem akárki szólt be Orbánnak: ezt üzente Hillary Clinton

Fotó: MTI archív

A demokraták volt elnökjelöltje szerint Orbán rendszere legalább akkora veszélyt jelent az EU számára, mint a Brexit vagy a világválság.

Clinton Oxfordban elmondott beszédében külön bírálta azokat a brit konzervatív (tory) képviselőket, akik megvédték a magyar miniszterelnök autokratikus rendszerét a Sargentini-jelentés elfogadásakor. A német elnökhöz hasonlóan ő is azt mondta, az illiberális demokrácia önellentmondás, szerinte ezzel a toryk jó messze kerültek az őket egykoron vezető Churchill és Margaret Thatcher szellemiségétől.

A konzervatívok azzal próbálták védeni a védhetetlent, hogy azt mondták, nem értenek egyet azzal, ha az EU beleszól más országok belügyeibe. Hogy jól értsük, szerintük tehát Magyarország belügyének számít, ha egy uniós miniszterelnök módszeresen megsérti az EU alapértékeit, és ha a kohéziós pénzeket az országának felzárkóztatása helyett elcsalja saját klientúrájának felhizlalására.

A magyar kormány reakciója: Soros

Természetesen nem kellett sokat várni a magyar kormány reakciójára sem. Az egykori Soros-ösztöndíjas Kovács Zoltán Twitter-bejegyzésében a szokásos kormányzati panelekkel tudta le az ügyet. Mint mondta, Hillary Clinton egy bukott politikus, akinek vesztes kampányát Soros György finanszírozta, és akinek bevándorláspárti politikájára a magyarok áprilisban nemet mondtak.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!