Ne legyen szívbeteg! Elképesztő adatok derültek ki – jobb, ha elkezd pakolni

MTI/MARJAI JÁNOS

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján, ma Magyarországon nagyjából 36 ezer ember vár valamilyen műtétre. Az Mfor.hu szerint szürkehályog műtétre várnak a legtöbben, összesen 11474-en. Ennél a műtétnél az átlagos várakozási idő 87 nap.
Ez 42 nappal több, mint amit még szeptemberben Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára mondott. Az államtitkár szerint szürkehályog műtétre átlagosan csak 45 nap a várakozási idő.

Sajnos nem ez az egyetlen műtéti várólista, aminél többet kell várni, mint amit az államtitkár mondott.

Rétvári a térdprotézis műtétnél 137 napos várakozási időről beszélt, miközben 6088 betegnek 340 napot kell várnia a beavatkozásra. Észak-Alföldön ennél sokkal rosszabb a helyzet, ott ugyan erre a műtétre 571 napot kell várniuk a betegeknek.

A csípőprotézisre váró 5261 betegnél se sokkal jobb a helyzet. Az államtitkár szerint csupán 104 napot kell várni egy ilyen beavatkozásra, míg a valóságban 279 napot.
Sőt, Észak-Alföldön ennél a műtétnél is rosszabb a helyzet. Az ott élőknek 487 napot kell várniuk.

A legrosszabb helyzet azonban a komolyabb, életmentő műtétnél van. Egy transzkatéteres szívbillentyű-beültetésre 669 napot, azaz majdnem 2 évet kell várnia a betegeknek. Ráadásul itt a várakozási idő június végéhez képest még nőtt is 52 nappal!

Ilyen hosszú várólisták mellett, mégis képesek a kormánypárti politikusok szemrebbenés nélkül azt állítani, hogy az egészségügyben minden rendben van!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!