Fájdalmas következtetés: milyen szerep jut nekik?

Az, ami a választások után az ellenzéki térfélen történik, sok tekintetben kabarénak mondható, azonban annál sokkal komolyabb hatása van, minthogy nevetni lehessen rajta. A parlamenti ellenzék közül az MSZP rendezte leggyorsabban sorait, és újfent bebizonyította, hogy minden hibája ellenére igencsak viharálló szervezetről van szó. Ebből a szempontból a DK is hasonló stabilitást mutat, a várt választási eredmény elmaradása itt sem okozott vezetési válságot. Az igazán érdekes fordulatok a Jobbik és az LMP környékén keresendőek.

Minden jel arra mutat, hogy egy régebben elkezdett folyamat utolsó, utolsó előtti fázisában járunk, amikor a két párt egy új zászló alatt fog egyesülni, megpróbálva megteremteni egy új jobboldali alternatívát a Fidesszel szemben. Ennek az elő-próbája az EU választás lesz, ahol igen erős szándék mutatkozik arra, hogy a két párt közös listán induljon. Ha ez eredményes lesz (azaz jobb eredményt érnek el így, mintha külön-külön indulnak), akkor az igazi főpróba az önkormányzati választás lesz, a hivatalos egyesülés előtt. Logika van a dologban, megnézve az országgyűlési választási eredményeket. Csak egy példát emeljünk ki: Mirkóczki Ádám a Jobbik szóvivője az egri választási körzetben ugyan vesztett fideszes ellenfelével szemben, de csak Egert számolva, a városban -ha vékonyan is- nyert. Az LMP-vel megtámogatva ez szinte biztos polgármesteri széket jelent, valószínűleg közgyűlési többséggel megtámogatva. Ehhez természetesen dukál egy LMP-s alpolgármesteri poszt. Esetleg még az MSZP-nek is jut egy, cserébe ha nem nagyon kampányolnak. Ez is kivitelezhetőnek tűnik, hiszen az MSZP helyi elnöke Mirkóczki Zita a jobbik szóvivő unokatestvére. Ez jó alkunak számít mindegyik félnek, és nem ez az egyetlen ilyen hely az országban. A fő kérdés, hogy az MSZP hogyan viszonyul a szelídülő Jobbikhoz. A baloldalnak elemei érdeke lenne, hogy egy olyan jobboldali formáció alakuljon, amely el tud szipkázni a Fidesz mostani irány vonalával egyet nem értő, de alternatívát nem találó fideszes szavazókat. Fennáll azonban a veszély, hogyha nem támadja eléggé a múltja miatt,  akkor a megmaradt szavazói egy része része átpártolhat. Ha napirenden tartja a skinhed és rasszista múltat, akkor annak árnyéka továbbra is a Fidesznél tarthat szavazókat. Róka fogta csuka.

Természetesen ez csak fikció, de az elmúlt félév minden történése erre mutat. A Jobbik már régen elkezdte a “néppártosodásnak” hívott folyamatát, melyben elkezdett a jobbszélről középre húzódni, azonban Vonához sok minden kötődött, ami ezt akadályozta, kezdve az iráni forradalmi gárda behívásán keresztül az EU zászlóégetésen át a cigánybűnözés kifejezés bevezetéséig. Meg kellett tőle szabadulni, vezéráldozatot kellett hozni. Helyette egy átmeneti elnököt választott a tagság, akit az utóbbi fél évben televízióban, újságban nem igen lehetett látni. Az LMP-ben is meg kellett szabadulni azoktól az arcoktól, akik valamelyest is nyitottak voltak a baloldal irányába, ez meg is történt, Szél és Hadházy kilépésével azok távoztak, akikkel az LMP-t azonosította a választó.

Tehát megtörtént mindkét pártnak az “arctalanítása”, valamelyest tisztább lapról lehet építeni az új imázst. Új, egyik pártnál mérsékeltebb, míg a másiknál karakteresebb jobboldali politika, majd ehhez új vezető arc megtalálása a feladat. Hogy ebben lesz-e szerepe Márki-Zay Péternek, azt majd a jövő eldönti, de mindenesetre úgy tűnik, a hódmezővásárhelyi új választás belengetésével távolodna a polgármesteri széktől, miközben annak segítségével megszerezte az országos ismertséget, ami egy EU listavezető helyre pontosan alkalmassá teszi az LMP-Jobbik összeboruláskor. Bele is vágott a lecsóba, és videó üzenetben közölte, hogy jó harcostárs lesz Sneider Tamás, mostani Jobbik elnök, és szükség van a radikális, de nem szélsőséges Jobbikra. Ezért aztán szükség van -az egyébként betiltott- Magyar Gárdára, amibe szerinte kellenek a cigányok és a zsidók is. Ez a kijelentése azt engedi sejtetni, hogy nem igazán követte nyomon a Jobbik eddigi történetét, hogy miért is lett a gárda betiltva, és hogy viszonyul ehhez a kérdéshez a hazai zsidóság és cigányság.

Nem kétséges, megy a birkózás, hogy újra kétosztatú legyen a politikai tér, és itt folyik a versenyfutás, hogy a Fidesz mellett jobb, vagy baloldali legyen a másik politikai tömb. Ez valószínűleg a baloldalon is változásokat fog generálni, különböző technikai és szervezeti szövetségek keretében. A Momentumnak, mint parlamenten kívüli, de mérhető támogatottsággal rendelkező pártnak pedig, ha nem akar felőrlődni, el kell hamarosan döntenie, milyen beállítottság mentén kíván politizálni. Az látszik, hogy nem kivitelezhető az “egyforma távolságra vagyok innen és onnan is”, ebbe bukott bele az LMP.

Kíváncsian várjuk a jövő évet, mely valószínűleg sok változást és tisztulást fog hozni a pártpolitikai életben.

A Alakul a pártfúzió, Jobbik-LMP egyesülés a küszöbön cikk eredetileg a Szabadhír -n jelent meg.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!