Óriási a botrány a Jobbikban: kizárták Volnert, tovább szakad a párt

Fotó: Kovács Attila - MTI

A döntést késő este jelentették be egy maratoni hosszúságúra nyúlt frakcióülést követően.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, újabb fejezetéhez érkezett pénteken a Jobbikon belül a radikálisok és a néppártosodni vágyók szembenállása, miután nyilvánosságra került egy levél, melyben Volner János alelnök keményen nekiment a párt vezetésének. Volnernél az boríthatta a bilit, hogy Sneider Tamás elnök és Gyöngyösi Márton frakcióvezető egy elnökségi ülésen arról döntöttek, hogy szorosabbra fűznék együttműködésüket az LMP-vel.

Értesüléseink szerint Volner még azt is tervbe vette, hogy feloszlatja az elnökséget és átveszi a Jobbik vezetését. Ez már nem valószínű, hogy össze fog jönni neki, a levél nyilvánosságra kerülését követően ugyanis soron kívül összeült a párt parlamenti frakciója, melyen úgy döntöttek, hogy kizárják őt a soraikból. Volner az ülés után közölte: a döntést 17-en támogatták, 4-en ellenezték, 3-an pedig érvénytelenül szavaztak.

Volner mellett két további képviselő, Apáti István és Fülöp Erik is bejelentették, hogy ennyi volt, távoznak a frakcióból. Erre Jakab Péter szóvivő a mandátumaik visszaadására szólította fel őket, Volner azonban már most jelezte, hogy nem fognak élni a lehetőséggel. A szóvivő egyben azt is bejelentette, hogy etikai eljárást is kezdeményezni fognak az alelnökkel szemben, ez valószínűleg egyet jelenthet a pártból való kizárásával.

Bár évek óta benne volt a levegőben, a radikálisok és a mérséklődni vágyók között idén tavasszal került sor először kenyértörésre, akkor Toroczkai László és Dúró Dóra távoztak a pártból. A pénteki csak ennek a folyamatnak egy újabb, ám nagy valószínűséggel korántsem utolsó állomása.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!