Leperegtek róla a Fidesz hazugságai – interjú Németh Angélával

A Rászorulókat Támogatók Egyesület (RÁTE) és a Szolidaritás által indított Németh Angélát a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok is támogatták, s bár a Jobbik és az LMP ettől elzárkózott, de ellenjelöltet nem indítottak.

Rákospalotán azért tartottak időközi polgármester-választást, mert Hajdu László (DK) korábbi polgármestert országgyűlési képviselővé választották, s a két tisztség pedig összeférhetetlen. Ideiglenesen Németh Angéla látta el a feladatait, aki immár ma 16 órától hivatalosan is a 15. kerület polgármestere.

Mennyit aludt a vasárnapi győzelem óta?

Összesen..? Legalább 12 órát – az napi négy.

Jó átlag.

Ennél csak kevesebb lesz.

Őszintén – nem aggódott az eredmény miatt?

Ezt már többször is megfogalmaztam vasárnap óta – én jóval szorosabb eredményre számítottam.

Felkészült arra, hogy mi lesz, ha veszít..?

Erre annyit tudok csak mondani, hogy László Tamásnak (a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje – a szerk.) jelenleg nincs többsége a testületben. Még Hajdu polgármester úr idején alakult egy „ügyek mentén szavazó” koalíció, ami stabilnak tűnik.

Helyi lakos..?

Természetesen.

Akkor feltehetően ön is igénybe veszi a kerületi orvosi ellátást. Itt a lehetőség, hogy pár mondatban helyére tegye a fideszes aktivisták helyi negatív kampányát az orvosi ellátással, illetve annak megszűntével kapcsolatban – mi az igazság, mire számíthatnak a kerületi lakosok ezzel kapcsolatban?

Kinyitott a rendelő hétfőn, kedden és szerdán is sőt, ez így marad a jövőben is.

Mi lehetett a támadás alapja az ellenfél részéről?

Röviden annyi, hogy a jelen egészségügyi ellátás megtartása a szándékom – ezt sikerült a szokásos rémhírterjesztéssé facsarnia a fideszes aktivistáknak. Az önkormányzat kötelezően ellátandó alapfeladata a háziorvosi, gyerekorvosi és fogorvosi ellátás. A szakorvosi ellátás pedig önként vállalható feladat – ezt biztosítjuk is a kerületi lakosoknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap és az önkormányzat forrásából. A támadás alapját az adhatta, hogy a testület évente jóváhagy egy öt évre szóló szakmai tervet, amibe megpróbáltak érvényesíteni újabb szakrendeléseket, amire egyszerűen nincs kellő forrás és így halasztódnak. Ezt az orvosszakmai vezetői testületen egyeztettük is, hogy amíg ilyen várólistákkal kell küzdeni, amilyet az egészségügy jelen helyzete kitermel, nincs megalapozott lehetőség újabb szakrendelések beindítására. Ezt természetesen a kikért szakmai véleményekre alapoztuk, nem magunk találtuk ki. Lehet, hogy öt év múlva megteremthető például egy önálló traumatológiai ellátás, de ennek most sajnos nincs alapja. Marad az eddig bevált gyakorlat ilyenkor, amint egy gipszelésre a szomszédos Újpestre ment néhány megállónyit a helyi lakos.

nemethangela
Németh Angéla és Hajdu László a “győzelem éjszakáján”

Egyszóval a kormány penetráns egészségügyi hiányosságait Önön verték volna le a kampányban.

Lényegében. Én sem tudok orvost rajzolni, akik majd fenntartanak egy új klinikát. Viszont a hiányszakmákban itt állást vállaló orvoskollégáknak a lakhatással igyekszünk segíteni.

Mint említette, szoros volt az eredmény, holott a kerület mondhatni tradicionálisan baloldali vezetésű volt az elmúlt időszakokban – polgármesterként mit tart az elsőrendű feladatának, feladatainak hivatalba lépése után?

A már említett egészségügyi feladatok mellett a folyamatban lévő beruházások zökkenőmentes befejezése: a könnyűszerkezetű sportcsarnok megépítése, az uszodaépítés befejezése, a munkaerő hiányának orvoslása, ami egyszerűen botrányos állapotokat teremt a kellő anyagi alapok híján – mondanom sem kell, hogy nem a kerületi gazdálkodás okán.

Csak nincs apadóban a kormány bőségszaruja..? 

 Nézze, az a tény, hogy hiába veri a mellét a kormány a közmunkaprogrammal, a valóság az, hogy például nálunk a tavalyi harminc helyett öt emberre való bért ad az állam. Oszt jónapot. Ezen változtatni mindenképpen eminens feladatomnak tartom.

Mitől teszi függővé, hogy indul, ha indul a szeptemberi, elkövetkező négyéves polgármesterségért is?

Egyértelműen igen a válasz, mármint az indulást illetően, nem egy évre terveztem a kerület fellendítését, arról nem is beszélve, hogy vagy húsz éve jelen vagyok a helyi politizálásban. Az elkövetkező egy évet a hosszútávú tervek megalapozásának tekintem.

Polgármesterként a fővárosi önkormányzatban is testületi tag lesz. Mit kíván elérni Tarlóstól a kerület érdekében?

Van egy ígéretünk a ’19-es költségvetésben, hogy az Erdőkerülő utca, Zsókavár utca felújítására végre támogatást kapunk, ami elég régóta húzódik. Bízom, hogy ezt a felújítást sikerül végre kiharcolnunk. A két út katasztrofális, s miután BKV közlekedést biztosít, a főváros fennhatósága alá tartozik.

Jelenleg miként áll a testület politikai összetétele, s ha jobboldali a fölény, nem tart az esztergom-szindrómától..?  

Most hét fideszes tag van, 2014-ben ugye hárman kiléptek és külön frakciót alakítottak, van egy jobbikos és egy LMP-s képviselő s velük a helyi ügyek mentén sikerült korrekt együttműködést kialakítani az elmúlt években. S vagyunk nyolcan az úgynevezett „ballib” oldalon. El ne felejtsem, lett egy független képviselőnk is a „szembeoldalra”…

Amennyiben az MSZP-dezertőr Móricz Eszterre gondol, vele sikerült-e az elmúlt idők feszültségét konszolidálni vagy ő is egy szavazat lesz a fideszes képviselők mellett?

Eddig is oda szavazott.

Világos. Pár mondatban bemutatná jelölő szervezetét/egyesületét, amelynek elnöke is, ha jól tudom..?

Amennyiben a Rászorulókat Támogatók Egyesülete gondol…

Egyértelműen.

…Mert a másik a Szolidaritás volt, de azt nem kell bemutatni. A RÁTE 2008-ban alakult, elsősorban szociális segítséget nyújt, adománygyűjtést és osztást, ételosztást, karitatív tevékenységeket folytatunk már egy évtizede. Emellett ingyenes jogsegélyszolgálattal segítünk, a devizahiteleseknek akár peres segítséggel is igyekszünk könnyíteni a terheket.

S végül, a családja miként veszi ezt az akadályt, hogy lényegében 24 órás közéletet vesz a vállára?

A családom sajnos, vagy sem, de hozzászokott már a közéleti/politikai tevékenységemhez, amit mint említettem, nem most kezdtem. Képviselőként is, alpolgármesterként is teljes ambícióval vittem a lelkiismeretem diktálta teendőimet – ezt megértéssel kezeli a családom, aminél nagyobb segítséget elképzelni sem tudok.

Tehát a kerület nyert egy szociálisan érzékeny polgármestert.

Ahogy magamat ismerem, egyértelmű.

A Szociálisan érzékeny polgármestert nyert a 15. kerület – interjú Németh Angélával cikk eredetileg a Szabadhír -n jelent meg.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!