Lerántjuk a leplet az átlagbér-kamuról: 10-ből 7 magyar érintett

Fotó: AFP PHOTO / Christof STACHE

Biztosan sokaknak jutott már eszébe, hogy ha bruttó 324 ezer forint az átlagkereset Magyarországon, akkor miért azt látjuk, hogy ha körbenézünk, akkor 120-nak látjuk. A rossz hír, hogy nem a szemünk csal.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) megbízásából a Policy Agenda is végzett számításokat, méghozzá pontosan azért, mert az átlagbérek számjátékát csalókának tartotta.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbb bruttó 324 700 forintos átlagkeresetet mutatott ki, január-júliusra. A szakszervezeti számítások szerint azonban: 

százból durván hetven ember nem keresi meg a hivatalosan kimutatott átlagot, vagyis a 4,4 millió foglalkoztatottból 3 millió 130 ezer a KSH-s átlagkeresetnél kevesebbel kénytelen beérni.

A szakszervezet ezért inkább a mediánkeresetet veszi figyelembe, mert az jobban mutatja a bérek középértékét. A KSH mediánkereset-számítást nem végez, az Eurostat viszont közöl számokat a Pénzügyminisztérium (PM) adatai alapján – foglalja össze a problémát a 24.hu Kardos László, a Policy Agenda elnökének elmondása alapján. 

A szakszervezet gondja az volt, hogy a Pénzügyminisztérium „elfelejtette” felvenni a 2017-es medián adatokat, így a legfrissebb 2016-os volt. Ezt tudták a 2014-eshez viszonyítani, illetve modellezni 2017-et és az idei évet.

Az összehasonlításból kiderül, hogy romlott a helyzet az évek során, vagyis nyílt az átlagkereset és a mediánkereset közötti olló, nagyobb lett a béregyenlőtlenség. A szakszervezeti számítások szerint most

bruttó 240 ezer forint lehet a mediánkereset.

Így tehát nem arról van szó, hogy egy alternatív valóságban élünk, ahol láthatóan a legtöbbek kevesebbet keresnek az átlagbérnél, hanem Magyarországon, ahol a látszat nem csal, de a minisztérium kipróbálja rajtunk a szemfényvesztés művészetét.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!