Botrány: a Fidesz nem engedi Ujhelyinek, hogy hozzászóljon az EU-vitához

Kép forrása: Vajda József - Népszava

A Sargentini-jelentést elítélő határozat vitájából világosan látszik, mi a Fidesz véleménye a parlamentarizmusról.

Szerdán tárgyalja a parlament azt a Judith Sargentini hollandi zöldpárti EP-képviselő által jegyzett jelentést, ami néhány hete az Európai Parlament kétharmados többségének támogatásával elítélte az Orbán-kormányt a magyar jogállamiság rendszerszintű megsértéséért.

A jelentés Európa-szerte nagy port kavart, a kormány hisztizett is egy sort, amiért az EP jogi bizottsága végül nem számította a tartózkodásokat a leadott szavazatok közé, így meglett az elfogadáshoz szükséges többség. Orbánék azóta is csalásnak tekintik a szavazást, meg is támadták azt az Európai Bíróságon.

Szeptember közepén azt is bejelentették, hogy határozatot terjesztenek az Országgyűlés elé, melyben elmarasztalnák az őket elmarasztaló jelentést. De úgy tűnik, még ezzel sem érték be: Ujhelyi Istvánnak, az MSZP EP-képviselőjének, miután jelezte, hogy hozzászólna a határozatról szóló parlamenti vitához, egyszerűen megtiltották, hogy felszólaljon. Szerintük ezt az teszi indokolttá, hogy a szavazók “már úgyis ismerik” azoknak a véleményét, akik megszavazták a jelentést. Menczer Tamás, tájékoztatásért felelős államtitkár a HírTV-ben pedig úgy fogalmazott: az MSZP képviselője különben is egy bevándorláspárti politikus. Kész, vita lezárva, nincs itt semmi látnivaló. Tavasz óta úgyis tudjuk, hogy a kormány szerint a viták ideje már lejárt.

Az eset remekül megmutatja, mi a kormánypártok hozzáállása a parlamentarizmushoz, és azt is, hogy 2018-ra mennyire kiüresedtek az ellenzék érdekérvényesítő lehetőségei. Az általuk kezdeményezett vitanapokat a Fidesz rendszeresen bojkottálja, törvényjavaslataikat vagy módosító indítványaikat pedig már a bizottságokban elkaszálják. A Fidesz nem csak a végrehajtó, de a törvényhozói hatalmat is totális kontroll alá helyezte, és módszeresen szétverte az ellenőrzésére hivatott parlamenti ellensúlyokat. Egy klasszikust idézve: a Ház falain belül mára csak az történhet, amit Viktor megenged.

A dolog elsősorban azért problémás, mert az ellenzéki pártok bojkottálásával közel hárommillió szavazó hangja reked a parlament falain kívül, így a magyar törvényhozás legfőbb helyszínén legalább ennyien (az inaktív szavazókkal együtt közel ötmillióan) maradnak érdemi képviselet nélkül. Ez egyébként még a Fidesz-szavazóknak sem állhat érdekében, hiszen egy ország csak akkor lehet igazán fejlődőképes, ha van politikai pluralizmus (tehát a győztes nem visz mindent), és a politikai kisebbség is érvényesítheti a hangját a törvényhozásban. Mára azonban nagyon úgy tűnik, hogy az ország legalább felét levegőnek nézik, tehát egyre inkább igazzá válik a mondás, hogy aki nincs a Fidesszel, az lényegében nincs is, nem is létezik.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!