Bíróság előtt fog felelni Orbán? Ez bizony törvénysértés!

Az, hogy Orbán Viktor törvényt sért, sokaknak a meggyőződése, még ha nincs is ügyészség, ami kivizsgálja, még ha hamvába holtak is a feljelentések. Most viszont, a kormányfő szóvivője, Havasi Bertalan nyilatkozta azt, hogy bizony a miniszterelnök elmegy az összes Vidi-meccsre, és ugyanúgy utazik, ahogy a székesfehérvári klub többi vendége. Nem is lenne ezzel baj, mindenki olyan hobbinak hódol, amilyennek akar, amilyenre pénze van, csak arra kell figyelni, hogy be tartsa az ember a törvényeket.

Ezt a szintet azonban  most nem sikerült a miniszterelnöknek megugrania, ugyanis az országgyűlési törvény szerint nem fogadhat el a képviselői megbízatásával összefüggésben olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely meghaladja a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét. Bár Havasi azt nyilatkozta, hogy “mindez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül”, elég hihetetlennek hangzik mindannak ismeretében, hogy Garancsi István, a klub tulajdonosa, mekkora összegeket szakított le közbeszerzésekből.

Lehet azon polemizálni, hogy összefüggenek-e ezek az ajándék utazások a képviselői fizetéssel. Az viszont tény, hogy Garancsi cégei igencsak függnek az államtól, ami a gyengébb szeműeknek is feltűnő összefüggést mutat a miniszterelnökkel. Így, Orbán el sem fogadhatta volna ezeket az utazásokat, melyek értékét nehéz megbecsülni, mivel magán repülőgépről van szó. Mindenesetre, ezeknek szerepelnie kellett volna a vagyonbevallásában, mert az Országgyűlésről szóló törvény ugyanis kimondja, hogy a képviselői tiszteletdíja egytizenketted részénél értékesebb ajándékokat és ingyenes juttatásokat fel kell tüntetnie. Azonban ezeket eddig nem tüntette fel. Két oka lehet, vagy nem is volt eddig ilyen, vagy egyszerűen bevett szokás kormánykörökben, hogy nem tartják be a törvények ezen kitételeit. Gondoljunk csak Semjén “senkineksemmiközeavadászataimhoz” Zsolt luxusvadászatait.

Persze, erre sem derült volna fény, ha az Átlátszó  nem bizonyította volna be fényképekkel, hogy Orbán a bulgáriai meccsre utazva ezt a magángépet használta. és Havasi Bertalant sem buktatta volna le a főnökét még jobban.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!