Titokzatos befektetők bízták a vagyonukat Lázár Jánosra

Kép forrása: nol.hu

Még a választási kampányban napvilágot láttak Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszter kastélya körüli zűrös ügyek. A megközelíthetetlen kastély, a körülötte lévő földterületek tulajdonosi viszonyai, mind arra utaltak, hogy itt valami nagyon nincs rendben. A luxusingatlant felépítő Grosswiese Zrt nyáron került új tulajdonosokhoz, miután a társaság főrészvényese, Kulik Jenő ügyvéd eladta  részvényeinek többségét.  A cégnyilvántartásból ekkor, miután tulajdonrésze lecsökkent, a jogszabályoknak megfelelően, törölték a Lázárhoz több szálon köthető jogászt.

nagy titkot oriz lazar janosek k

A kastély tulajdonviszonyairól később annyit meg lehetett tudni, hogy abba 8 százalékkal Lázár János is bevásárolta magát. Kuliknak 26 százalék tulajdonrésze maradat, míg 9-9 százalékkal  két másik személy is tulajdonos: egyikük több helyi vendéglátóhely, csárda üzemeltetője, másikuk egy több száz hektáron gazdálkodó birtokos. Így ez összesen 52 százalék, ami elég a döntések meghozatalához. Nemrég az derült ki, hogy a Lázár János és családja birtokaival körbevett kastély tulajdonjogával rendelkező részvénytársaság tulajdonosainak körének 48 százalékát birtokló tulajdonosok személye teljesen ismeretlen, megismerhetetlen. Ugyanis, nem kérték, hogy a részvénykönyvbe bejegyezzék őket. Mivel nem haladja meg az 50 százalékot a tulajdon, így az nem is kötelező, a törvények engedik a rejtőzködést. Persze van ennek hátránya is, ugyanis így nem gyakorolhatják a tulajdonosi jogokat, és osztalékot sem vehetnek fel.

Persze, ha olyan nagy a bizalom, a nyilvános tulajdonosok felé, hogy döntsenek az ő vagyonuk felett is, akkor ez nem jelent gondot, mint ahogy akkor sem, ha nem számítanak arra, hogy ez az üzlet valamikor is osztalékot fog termelni. Mindenesetre jelen konstrukció azt a vélekedést erősíti meg, hogy egy szűk, akár családi kör birtokolja valójában a kastélyt.

A Titokzatos befektetők Lázár János mellett cikk eredetileg a Szabadhír -n jelent meg.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!