Megdöbbentő közvélemény-kutatási eredmény: erre senki nem számított

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Egészen elképesztő közvélemény-kutatási eredménnyel rukkolt elő a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung. A felmérés során a cél az volt, hogy feltárják, a sorozatban harmadik kétharmados Fidesz-KDNP-s parlamenti többséggel induló ciklusban miként vélekednek a választók a magyar demokrácia minőségéről – írja a 24.hu.

Kiemeljük a legérdekesebb részeket:

A felmérés szerint a magyar társadalom több mint fele (56 százalék) gondolja úgy, hogy a demokrácia a legjobb politikai rendszer. Ez az arány meglehetősen kicsinek tűnik, hiszen ezek szerint hazánkban majdnem minden második-harmadik ember nem akar demokráciában élni. Pontosabban az apátia ebben a kérdésben is nagyon magas. Minden tizedik magyar szerint bizonyos körülmények között egy diktatúra jobb, mint a demokrácia, de a lakosság több mint negyede (27 százaléka) szerint teljesen mindegy, hogy milyen politikai rendszerben élünk.

Míg a felsőfokú végzettségűek háromnegyede áll a demokrácia mellett, a nyolc általánost végzettek között ez az arány csak 44 százalék, ráadásul a legképzetlenebbek hasonló arányban gondolják azt, hogy az ő életük szempontjából mindegy, hogy demokrácia van vagy diktatúra.

A kérdésben megjelenik a főváros-vidék törésvonal is: a budapestiek háromnegyede tartja a demokráciát a legjobb politikai rendszernek, a vidéki városok és falvak lakói esetében az arány 49 és 53 százalék.

A kutatás egyik, ha nem legfontosabb megállapítása, hogy

a magyaroknak a fele (49 százalék) nem hisz abban, hogy az Orbán-kormányt demokratikus választáson le lehet győzni,

és mindössze 36 százaléka gondolja úgy, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy egyszer demokratikus úton megbukjon a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Egészen döbbenetes megállapítás tehát, hogy majdnem minden második ember azt gondolja Magyarországon, hogy nem lehet választásokkal elzavarni Orbánt. Köztük bizonyára fideszes szavazók is vannak.

A felmérés alapján bátran kijelenthetjük, hogy itt már demokráciáról rég nem beszélhetünk…

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!