Azt hitte a fideszes képviselő, hogy vicceset mond – az Európai Parlament elnöke dönthet a sorsáról

Kép forrása: Sógor Csaba Facebook-oldala

Láttunk már arra példát, hogy a fideszesek érvek hiányában személyeskedni kezdenek. Hol azért, mert valaki nő (Orbán: “nőügyekkel nem foglalkozom”) hol azért, mert valakinek szójátékot lehet űzni a nevéből, de a Fidesz megtalálja a “hibát.”

Sógor Csaba református lelkészként (és a Fidesz EP-képviselőjeként) humorosnak tartotta, hogy egy óvodás-szintű felszólalást intézzen Judith Sargentinihez, a nevével szórakozva. Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő ezt nem hagyta annyiban, ezért levelet írt Antonio Tarjaninak, az EP elnökének, kérve tőle, hogy vizsgálja ki az ügyet.

Szanyi levelét szó szerint idézzük:

Tisztelt Elnök Úr!

Számos magyarul beszélő állampolgár számára sokkoló volt Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő Strasbourgban, szeptember 12-én 14:05-kor a szavazatmagyarázatok alatt elhangzott beszéde (a beszéd itt érhető el).

Nyilvánvaló, hogy a levezető alelnök nem észlelhette a kihágást, mivel a tolmácsok nyilvánvalóan elsiklottak e kényes helyzet felett, de úgy vélem, hogy egy példátlan és elfogadhatatlan támadás történt Judith Sargentini európai parlamenti képviselő személye és jelentése ellen azzal, hogy a magyar nyelvvel ’játszva’ Sógor Csaba gúnyt űzött a képviselő asszony nevéből.

Sógor képviselő úr beszédét a következőképpen kezdte: “Ez a Sar… (hosszabb szünet)…gentini jelentés stb.” Ez a magyarul beszélőknek egyértelműen úgy hangzik, mintha a személy és/vagy a jelentése szó szerint (elnézést a szóhasználatért) ‘szar’ lenne. Ez a magyar szó egyetlen jelentéssel bír, semmilyen más módon nem magyarázható.

Meggyőződésem, hogy bármely európai parlamenti képviselő, személy vagy akár dokumentum ellen teljességgel elfogadhatatlan egy ilyen brutális verbális támadás az Európai Parlamentben. 448 EP képviselő  szavazta meg ezt a jelentést, és úgy vélem, hogy nem engedhető meg, hogy ilyen közönséges vélemény címzettjei legyenek. Azonfelül, ez még inkább elfogadhatatlan egy hivatalos minőségében eljáró hölggyel szemben.

Mondhatnánk, hogy ez csupán néhány magyarul beszélő ember emlékeiben marad meg, de ki kell emelnem, hogy ez majdnem 20 millió embert jelent világszerte. Ugyanakkor már egy ember számára is igen sértő lehet.

Kérem Elnök Urat, hogy tisztázza ezt a kérdést, és tegye meg a szükséges lépéseket, ahogy azt szabályaink előírják és megkövetelik.

Tisztelettel,
Szanyi Tibor

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!