Ilyen egy kulturált „saller”: Sólyom László megszólalt

Népszava fotó

Bár a Fidesz saját értékrendjét nem olyan rég még konzervatív-polgárinak hazudta mondta, ma már egyre inkább kerüli ezt a meghatározást, és a „kereszténydemokrata” -jelentsen is ez bármit- kifejezéssel szereti jellemezni magát. Bár tetteiben se nem keresztény, se nem demokrata, mégis ezzel próbálja elfedni indítékainak valós okát, a mérhetetlen magánvagyon gyarapítást, közpénzből.

Persze sokan vannak Magyarországon, akik valóban konzervatív és valóban keresztény értékeket vallanak, és bár Fidesz szimpatizánsok voltak, ma már nem tudja őket Orbán megvezetni. Közéjük tartozik Sólyom László is, aki a Fidesz jóvoltából volt két cikluson keresztül köztársasági elnök. Sólyom a rendszerváltás óta hűen ragaszkodik saját alkotmányos álláspontjához, és bár maga hívő katolikus, mindent az alkotmányosság szemüvegén keresztül néz. A Fidesszel kritikus konzervatív értelmiségieket tömörítő Eötvös Csoport vitafórumán Sólyom ismét megszólalt:

„Az alaptörvény Magyarországot akarja megőrizni keresztény országnak. Valójában azonban a szekuláris status quo-t akarják megvédeni „a muszlim inváziótól”, a keresztény hithez ennek nincs köze

fejtette ki, amikor a valódi hit nélküli keresztény kultúráról szólt, majd bővebben kifejtette: „Nálunk még a nagycsaládok többsége is mozaikcsalád, az én gyerekem, a te gyereked és a mi gyerekünk. Ebben a társadalomban igen kevés valódi keresztény van, milyen értelemben beszélhetünk akkor keresztény kultúráról?” 

Tiszta és világos a volt köztársasági elnök nézőpontja, és nem utolsó sorban hiteles. Saját világnézete nem befolyásolja a tények megállapításában, és ekként áll a kérdéshez, az alkotmányosság talaján maradva. Sajnos ez nem mondható el a jelenlegi kormányunkról és annak vezetőjéről, akiből most lett elege Európa józanabb felének.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!