Itt az igazság: ez ellen harcol Brüsszelben Orbán

Fotó: MTI

A kormánymédia felületein folyamatos hazugság ömlik a Sargentini-jelentés tartalmáról, egészen odáig kihegyezve, hogy itt a migráció pártiak és a bevándorlás-ellenes erők hatalmas ütközetéről van szó. Aki pedig egyetért a jelentéssel, az egyszerűen hazaáruló. Ha nem is az MTI állítja ezt, de a fideszes kommentelő haderők erőteljesen ebbe az irányba viszik a közbeszédet.

Nézzük azonban a jelentés valódi tartalmát, ami még lerövidítve is sok, de legalább tiszta képet ad a tartalomról! 12 fejezet, 12 pont következik.

  1. Alkotmányos és választási rendszer: Baj, hogy “korlátozták az Alkotmánybíróság jogkörét”, főleg, hogy az állampolgárok már nem fordulhatnak közvetlenül hozzá. Baj, hogy az EBESZ jelentése szerint “a 2018-as kampány heves volt, ám az ellenséges és megfélemlítő kampányretorika korlátozottan hagyott helyet a lényegi vita számára”. Az “Állítsuk meg Brüsszelt” és főleg a Soros-kampány alkalmas volt az indulatkeltésre.
  2. Igazságszolgáltatás függetlensége: Elhúzódó polgári peres eljárások őrlik az állampolgárok idegeit. A legfőbb ügyészt bebetonozták. A törvénytelenül nyugdíjazott bírák helyét betöltötték, hiába kaptak jogorvoslatot, már nem tudtak hová visszamenni.
  3. Korrupció: A hamisan kitöltött képviselői vagyonnyilatkozatokat nem büntetik. Visszaélések, korrupciós gyanú az uniós támogatások elosztása körül.
  4. Adatvédelem: Nem lehet rendesen hozzáférni a kormányzati adatokhoz, hónapokig kell pereskedni azért, ami ránk tartozik.
  5. Véleménynyilvánítás szabadsága: A köztévé, közrádió “híradásai és szerkesztői módszerei egyértelműen a kormánykoalíciónak kedveznek”.
  6. Tudományos élet szabadsága: Oktalanul korlátozzák a külföldi egyetemeket. A jelentés készítésekor CEU-botrány már volt, de még nem kezdték el támadni az MTA-t.
  7. Vallásszabadság: A parlamenti kétharmad dönti el “önkényes kritériumok alapján”, kiből lehet bevett egyház, és kitől vonják meg a jogot.
  8. Egyesülési szabadság: Az új civil törvény “megbélyegezné a nem kormányzati szervezeteket”, “állítólagos nemzetközi összeesküvéssel” vádolja őket.
  9. Egyenlő bánásmód elve: Számos hátrány éri a fogyatékosokat.  Jelentések szólnak arról, hogy több idős- vagy fogyatékos-gondozó intézményben “embertelen vagy megalázó a bánásmód”. Nem emelik törvényerőre a családon belüli erőszak ellen fellépő isztambuli egyezmény.
  10. Kisebbségek, védelem a gyűlölködés ellen: Nem mindig járnak el a gyűlöletbűncselekményekkel szemben. Többek között erősödik “a szegényekkel, hajléktalanokkal szembeni intolerancia”. Cigány ügyek.
  11. Menedékkérők, menekültek, migránsok: A menekültkérdés kapcsán gyakran gyűlöletet keltenek. Nem megfelelő állapotok a tranzitzónában, emberi jogi ellenőrzés kitiltása. Ebben a fejezetben sem igénylik az engedély nélküli bevándorlást, -mint ahogy azt a kormánymédia sugallja- csak az emberi és törvényes bánásmódot. Még a kvótavitát sem nyitják fel. A jelentés készítésekor még nem robbant ki az éheztetési botrány és a letelepedési kötvénnyel behozott gyanús orosz, és az alvilághoz köthető figurák ügye.
  12. Gazdasági és szociális jogok:  A jelentés kárhoztatja a rengeteg kilakoltatást, és főleg, amikor a gyerekeket kiszakítják a családból.  Szóvá teszi a gyerekszegénységet, a hajléktalanok bűnözőként kezelését, azt, hogy “az öregségi nyugdíj minimál-összege nem megfelelő”, hogy az Unióban nálunk a legrövidebb és a legkisebb összegű a munkanélküli ellátás, hogy “nem garantált a szociális szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés”. Kárhoztatja a sztrájkjog és a munkavállalói jogok korlátozását.

Nos, ép ésszel végig gondolva, az egész jelentés nemhogy, magyarellenes lenne, hanem éppen ellenkezőleg! Azokat a problémákat sorolja fel, ami a magyar állampolgárokat érik, a kormány tevékenysége kapcsán. Kormánykritikus, nem vitás, de az biztos, hogyha annál élhetőbb lenne hazánk, minél kevesebb pont szerepelne itt. Végül, ha az EU elfogadja a jelentést, akkor is csak egy folyamat fog megindulni, melynek első lépcsője, hogy a felsoroltak megoldására javaslatokat tesznek.

A A Sargentini-jelentés 12 pontja cikk eredetileg a Szabadhír -n jelent meg.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!