Jó hír: legyőzhető a Fidesz! Óriásit koppantak a populisták

MTI-fotó: Máthé Zoltán

Magyarországgal példálóztak a svéd választások előtt. Mindenki attól tartott, hogy a Fideszhez hasonló, lebutított politikai populizmus előtérbe tör, de a tegnapi választáson a józan ész győzött Svédországban.

Hiába féltek a szélsőjobboldali Svéd Demokraták előrenyomulásától, a választáson alulmúlták a várakozásokat. A legnagyobb erő a szavazatok 41 százalékával a szociáldemokrata-zöld vezetésű szövetség lett, a jobboldal 40,1 százalékot ért el, a bevándorlásellenesek csak 16,3 százalékot értek el – derül ki a helyi TV4 által közétett exit poll eredményekből.

A napi.hu összefoglalója szerint A voksolás előtt az egész világ a jóléti állam és a viszonylagos egyenlőség bástyájaként számon tartott Svédország politikai felfordulást jósolta.

Úgy tűnik azonban, hogy mégsem így történt. Hiába a bevándorlásellenes kamupropaganda, a svédek gondolkodtak, mielőtt behúzták az x-et. A példájuk jól mutatja, hogy a Fidesz retorikája, módszerei sem garanciák arra, hogy ne lehessen leváltani az Orbán-kormányt. Mindössze arra a pontra kell eljutnunk, ahova a svéd választóknak sikerült.

Tegnap ennek ékes példáját láthattuk Mezőtúron, ahol haláleset miatt rendeztek időközi önkormányzati képviselőválasztást.

2014-ben ebben a választókerületben még a Fidesz-KDNP jelöltje nyert meggyőző fölénnyel, ezúttal azonban az MSZP-s Kovács Mihály húzta be a körzetet.

Sokat fog jelenteni az EP-választás, valamint az önkormányzati a Fidesz tekintetében, főleg ha a nagyvárosok többségét és Budapestet sikerült nyernie a baloldalnak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!