Válasz Orbánéknak: gender-konferencia lesz

“Társadalmi nemekről” szóló egyetemi szakok mindenütt a szabad világban vannak. De általában is igaz, hogy semmilyen – tudósközösségben elfogadott – tudományág létezését sem vonhatja kétségbe a kormányzat.

E gondolat jegyében november 17-re konferenciát hirdet Iványi Gábor, a Magyarországi Evangélikus Testvérközösség vezetője.

A szabadon választott, de széles érdeklődésre számottartó témában szívesen látják azokat, akik a “társadalmi nemek” tudományág képviselői és azokat is, akik más tudományágak – köztük az intézményüket jellemző bölcsészettudományok, segítő tudományok, társadalomtudományok, teológiai tudományok – képviselőiként foglalkoznak a nők, a nemi kisebbségek helyzetével.

„Hangsúlyoznunk kell, hogy ha – amiképp a tudományág bírálói állítják – a tudományág létét valamely ideológia indokolná, akkor ez az ideológia az lenne, hogy hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok (nők, LMBTQ csoportok, szegények, hajléktalanok, menekültek, vallási- és etnikai kisebbségek stb.) sorsa: kiemelten fontos, s több tudományág együttes alkalmazásával való tanulmányozásuk: legitim. A ’társadalmi nemek’ szak megszüntetése ezzel a felfogással helyezkedik szembe, számunkra ezért is elfogadhatatlan” – indokolja a rendhagyó rendezvényük motivációját Iványi.

Az Iványiék szakmai programjával működő Wesley János Lelkészképző Főiskola a jövőben kész azon kutatások és tanulmányi irányok befogadására, melyeket hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok ügye iránti elkötelezettségük miatt nem látnak szívesen másutt.

 

(kép: Heves Megye Online)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!