Donald Trump volt ügyvédje elismerte, hogy megsértette a kampányfinanszírozási törvényt

Donald Trump volt ügyvédje, Michael Cohen vádalkut kötött és bíróság előtt beismerte kedden, hogy megsértette a kampányfinanszírozási törvényt; az amerikai média szerint ez kedvezőtlen helyzetbe hozhatja az amerikai elnököt is.

Az 51 éves ügyvéd bűnösnek vallotta magát banki és adócsalásban is a manhattani bíróságon. Az amerikai sajtó tudósításai szerint Cohen elcsukló hangon válaszolt William Pauley bíró kérdéseire, és elismerte: bűnös öt rendbeli adócsalásban, egy rendbeli banki csalásban, melynek során hamis adatokat szolgáltatott egy pénzintézetnek, egyszer szándékosan törvénysértő módon vett igénybe kampányfinanszírozásra szánt vállalati pénzeket, egy alkalommal pedig a törvényben megengedettnél nagyobb mértékű összeget juttatott kampánycélokra.

A vádalku során az ügyvéd Trumpot nem nevesítette. Úgy nyilatkozott, hogy ami a kampányfinanszírozási törvény megsértését illeti, arról “egy szövetségi hivatalra pályázó jelölttel” egyeztetve cselekedett. Hozzátette, hogy az igazságszolgáltatás előtt elhallgatott olyan információkat, amelyekkel ártott volna “egy szövetségi jelöltnek”. A kampányfinanszírozási törvény megsértése közvetlenül is érinti Donald Trumpot. Cohen ugyanis, aki Trump személyes ügyvédje volt, a 2016-os elnökválasztási kampány idején két olyan nőnek fizetett pénzt a hallgatásukért, akik azt állították, hogy évekkel korábban viszonyuk volt az akkor még üzletember Trumppal. A pénz átutalását Cohen egy fantomcégen keresztül bonyolította le, és feltételezések szerint a kampányra szánt összegből utalta.

Michael Cohen letartóztatásban várja a tárgyalást. A vádalkuja részleteinek nyilvánosságra kerülése után Adam Schiff kaliforniai demokrata párti politikus, a képviselőház hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti tagja közleményt tett közzé, amely szerint Cohen vallomása felveti azt, hogy Donald Trump is érintett lehet a kampányfinanszírozási törvény megsértésében.

MTI


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata