Az adótörvények módosításában elrejtve a parlament elfogadott egy javaslatot, amely megsemmisítette a 2010-ben bevezetett, végkielégítésekre vonatkozó különadót – írja a Népszava.

2010-ben Orbán Viktor hatalomszerzését követően a párt szolgamédiáján jól végigszaladt, hogy az előző kormány által kinevezett állami cégvezetők valamint miniszterek esetenként akár kétmillió forint fölötti végkielégítéseket is kaptak. Akkor ezt “pofátlan végkielégítéseknek” nevezte ország-világ.

A most 4-5-6 milliós “lelépési” pénzeket bezsebelő megpocakosodott fideszes főfejekről persze nem olvashatunk hasonlót sem. Ilyen ez a bolsevik kettős mérce.

A 2010-es választások után villámgyorsan bevezetett 98 százalékos különadót a közszféra dolgozói számára találta ki a Fidesz, pontosabban azok számára, akik az őket megelőző MSZP kormány alatt kerültek kinevezésre. Mert nehogy már ekkora pénzekkel lépjenek le egyesek!

Persze a döntés joggal élvezett társadalmi támogatottságot, hiszen az akkori keresetekhez képest (is) csak egy szűk réteg számára volt még csak elképzelhető is ekkora pénz egy összegben.

A kormány – miután megsarcolta a szocikat – hátraarcot fújt. Belátták, hogy a saját embereiket is ki kell fizetni. Azonban akadt egy kis bibi.

Az Alkotmánybíróság (AB) e témában akkor került szembe Orbánékkal, amikor azok meg akarták szüntetni a 98 százalékos különadót. Mondván, hogy a törvények nem olyanok, hogy tetszőlegesen nyúzzuk és alakítgatjuk őket. Ej, micsoda idők voltak! Ment is a csűrés-csavarás, aztán hirtelen az AB maradt alul. A fideszesek ugyanis kitalálták, hogy korlátozzák az AB hatáskörét, így a testület költségvetésről, adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvények esetén csak bizonyos esetben mondhat véleményt. Cinikus.

A Népszava azt írja a különadó megszüntetésével kapcsolatban, hogy a rendelkezés visszamenőlegesen, idén január elsejétől hatályos, vagyis azoknak a vezetőknek sem kell adóznia a végkielégítésük után, akik a kormányváltáskor távoztak a pozíciójukból.

A lap hozzáteszi, azok a miniszterek például, akik legalább három évig vezették a tárcájukat, hat havi illetményre jogosultak, vagyis Balog Zoltán, Fazekas Sándor, Lázár János, Seszták Miklós és Simicskó István is a havi bruttó 1,1 millió forintos fizetéséből kiindulva 6,6 millió forintot kapott “pofátlan végkielégítés” gyanánt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!