A 168 Óra szúrta ki, hogy Barack Obama volt amerikai elnök 2017 előtt arra utasította a budapesti amerikai diplomatákat, hogy tartsák Magyarországot a helyes úton, azaz akadályozzák meg a demokratikus jogállam leépítését – mondta egy interjújában az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis.

A diplomata elmondta, hogy az akkor amerikai elnök nagyon elkötelezett volt Magyarország felé, ezért kérte, hogy gyakoroljon nyomást az Európai Unió intézményeire.

Kounalakis szerint éppen ennek, – vagyis az amerikai fellépésnek, illetve az EU-nak és intézményeinek – is köszönhető, hogy Orbán óvatosabb lett, visszavett a tempóból, és nem mert olyan messzire menni a demokratikus jogállam leépítésében, mint szeretett volna, hiszen nem akarta kockáztatni, hogy Magyarországot kivágják az EU-ból és a NATO-ból.

A volt nagykövet szerint Orbánnak a 2008-as pénzügyi válság ágyazott meg, hogy aztán populista miniszterelnökként átvegye a magyarországi szélsőjobboldal témáit, eszközeit. A 2016-os amerikai elnökválasztás eredménye után (vagyis Obama távozásával) a Fidesz vezére elkezdte feszegetni a határokat.

Magyarországon új időszámítás következett a sajtószabadság megnyirbálásával, ami folytatódott a bíróságok függetlenségének leépítésével. Mivel Washingtonból nem érkezett Trump aláírással egy levél sem, Orbán egyre bátrabban menetelt előre ezen az úton – elég csak visszaemlékezni mi minden történt azóta, hogyan váltunk egyre jobban egy illiberális félautokráciává.

Kounalakis úgy véli, a Fidesz 2018-as újabb választási győzelme után a magyar miniszterelnök újabb változtatásokra készül, azaz ott is be fog avatkozni, ahol eddig nem sikerült elérnie céljait.

„Azt mondanám, Orbán azért nem jutott olyan messzire, mint amennyire akart, mert mi közbeléptünk, de úgy érzem, hogy most mindennek utána fog menni, aminek a megszerzésében megakadályoztuk” – fogalmazott a volt nagykövet.

Úgy tűnhet, hogy Orbánnak mindent szabad, de ez közelről sem igaz. Nehezített pálya ez, hiszen Trump más típusú politikát játszik, mint a diplomáciai iskola minden szabályát betartó és követő elődei.

Bár a magyar miniszterelnök adott esetben érezheti úgy, hogy csőstül felforgathat mindent, az amerikai álláspont – tartalmát tekintve – nem változott meg Donald Trump hivatalba lépése óta. Csak most éppen az történik, hogy “akasztják a hóhért” hiszen az Orbán által kedvelt hidegháborús játék már Washingtonban is újra népszerű, ami nagyjából annyi tesz, hogy: tanulj meg olvasni a sorok között! (Így szól az Orbáni idézet: “ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok” – A szerk.)

Ez sugallja legalábbis, hogy David B. Cornstein új nagykövet a megbízólevele átadása utáni első útja a Fidesz által évek óta intenzíven támadott CEU-ra vezetett.

Kapcsolódó cikkünk:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!