Lehull a lepel: íme az összes álhír és tévedés a horvát focicsapatról, amit mindenki bevett

A Facebookon sok minden terjed, ezért nem árt, ha az ember utánanéz dolgoknak. Bár nem szívesen valljuk be magunknak sem, sajnos lusták vagyunk utánanézni a dolgoknak, és hajlamosak vagyunk elhinni, amit elénk tesznek. Hiszünk a szemünknek, ezzel pedig rendszeresen visszaélnek.

Bátran hibáztassa magát, ha az online magyar sajtó nagy része mellett Ön is elhitte, hogy a horvát focisták ingyen fociznak, meg beteg gyerekeken segítenek.

Persze jók voltak a horvátok, velünk együtt az egész univerzum nekik szurkolt, talán épp ezért hittünk el minden pozitív hírt róluk. Szerintem kétségek nélkül elhitte volna bárki azt is, hogy Horvátország épp legalizálja a háttérhatalmak által betiltott rák-ellenszert, és engedélyezi Tesla szabadalmait, amitől ingyen lesz az áram, és örök életűek lesznek a villanykörték.

Szerencsére vannak olyanok, akik veszik a fáradtságot, és utánajárnak az interneten terjedő híreknek, és lerántják a leplet a kamuról, mint például az alábbi Facebook-bejegyzést közzétevő úr:

“Na szóval, mielőtt végképp mindenki belehülyülne a horvátokba, és álhírekkel nyomná tele a saját, vagy – ami még ennél is bosszantóbb – az én üzenőfalamat is, egy kis nethasználati gyorstalpaló:

1., Nem igaz, hogy a teljes horvát válogatott felajánlotta a VB-ért kapott teljes juttatását hátrányos helyzetű gyermekeknek, és elküldte volna a horvát politikai elitet a fenébe. Az erről szóló levelet a szövetségi kapitány helyett egy Igor Premuzic nevű újságíró írta, és egy horvát viccportálon tette közzé.

2., Nem igaz, hogy a magát az egész világbajnokságon előszeretettel fotóztató Kolinda Grabar-Kitarović köztársasági elnök csökkentette volna a politikusok fizetését, korlátozta volna a gépkocsihasználatukat, és megemelte volna a minimálbért. Egész egyszerűen azért, mert Horvátország – hozzánk hasonlóan – parlamentáris köztársaság, korlátozott elnöki jogkörrel. Magyarul ha nagyon akarta sem tehette volna meg, mert nincs hozzá joga. (Nem mellesleg: a tengerparton viháncolós, bikinis képeken sem ő szerepel, hanem egy amerikai plus size-modell.)

3., Nem igaz, hogy a döntő után Macron utasítására a horvát nemzeti tizenegy (és címer) piros-fehér kockás mintáját vetítették az Eiffel-toronyra. A kép csupán egy ügyes hamisítvány a 2016-os EB idejéből, amikor is egy szponzor lehetővé tette, hogy a tornán részt vevő csapatok közösségi oldalakon legaktívabb szurkolóinak színeit a toronyra vetítsék. A horvátok ekkor sem nyertek, a sokkal nagyobb számú török szurkolók lenyomták őket. (Ilyen hamisítvány egyébként akkor a magyar trikolórral is készült.)

Ami viszont igaz:

1., A horvát válogatott (állítólag /!/ maga Luka Modrić és a kapitány Zlatko Dalić közbenjárására) kifejezetten kérte, hogy a nemzeti tizenegy hivatalos zágrábi fogadásán az a Marko Perković lépjen fel, aki koncertjein rendszeresen a horvát fasiszta múltat élteti, előadásait az usztasák köszönésével kezdi (Za dom spremni! – A hazáért készen!), és azért választotta művésznevének a Thompsont, mert a délszláv háborúban egy ilyen típusú fegyverrel harcolt.

2., Kolinda Grabar-Kitarović köztársasági elnök saját pártjában, a HDZ-ben is a szélsőségesen putyinista és klerikális vonalat képviseli, szemben az EU-párti miniszterelnökkel és pártelnökkel, Andrej Plenković-csal. Kolinda Grabar-Kitarovićnak tavaly azt is sikerült elérnie, hogy pártja nacionalista és szélsőséges körei tömegtüntetést és aláírásgyűjtést szervezzenek a nők elleni és családon belüli erőszak erősebb büntethetőségét lehetővé tevő Isztambuli Egyezmény ratifikálása ellen.

3., Ha már van neted, használd! Álhíreket terjeszteni felelőtlenség, sőt mi több… Bűn.

UPDATE! Mivel sokan hajlamosak inkább a facebooknak hinni, mint a saját szemüknek (nem mellesleg: lusták utánakeresni a tényeknek), csatolok néhány linket:
– Premuzic adatlapja, amin percről percre nyomon követhető a “csínytevés” és annak következményei (valamint az azt átvevő hírügynökségek bocsánatkérései): https://www.facebook.com/igor.premuzic.50
– Az Urbanlegends-blog ugyanerről, tele linkekkel és forrásokkal:http://www.urbanlegends.hu/…/a-horvat-valogatott-tenyleg-m…/
– Ugyanitt az Eiffel-tornyos afférről, ugyancsak bő forrásanyaggal:http://www.urbanlegends.hu/…/tenyleg-horvat-szinure-festet…/
– Az Azonnali.hu nagyszerű cikke a horvátok ünnepléséről Techet Pétertől, szintén megszórva linkekkel: http://azonnali.hu/…/20180717_fasiszta-enekessel-unnepelt-z…
– Ugyanő Kitarović elnökasszony öngyilkos politikájáról: http://azonnali.hu/…/20180627_ha-szlovenia-nem-jott-be-bejo…
– Jámbor András remek összefoglalója a Mércén (oké, ez véleménycikk, de nagyon jól adja vissza a facebookos lájkpolitika lényegét): https://merce.hu/…/mindannyiunkat-felfal-a-sztar-politikus…/
– Szintén az elnökasszony politikájáról az Átlátszón (Jámbor is hivatkozik rá, de kimásolom, nehogy problémás legyen rákattintani a linkre):https://vilagterkep.atlatszo.hu/…/horvatorszag-szembenez-o…/
– A bikinis képekről egy remek összefoglaló, már ha valaki tényleg fürdőruhás politikusokra gerjed: https://www.indiatoday.in/…/viral-test-croatia-president-bi…

A bejegyzés itt elérhető:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!