Bajban az OTP? A horvát devizahitelesek után a magyarok is kapnak vissza pénzt?

Csányi Sándor (jobb oldalt alul) Orbán Viktor társaságában egy focimeccsen MTI Fotó: Illyés Tibor

A horvát legfelsőbb bíróság semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt Horvátországban arra hivatkozva, hogy a bankok 2004 és 2008 nem tájékoztatták megfelelően ügyfeleiket az ilyen típusú hitelek magas kockázatáról.

A bírók szerint a bankok tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot amikor egyoldalúan megváltoztatták a kamatokat – mely óriási törlesztőrészleteket eredményezett. Ismerős történet? Idehaza is több százezer család szenvedte el a gazdasági válság következtében a megugró részleteket. Orbán Viktor kormányában bízva, 2010 után milliók várták, hogy valami törtjén ügyükben, azonban a Fidesz-kormány látszatintézkedései csak a tehetősebb családoknak kedveztek, az egész végén pedig az abszolút győztesek ezúttal is a bankok voltak.

Horvátországban a 7 nagyobb pénzintézet érintett, köztük az OTP Horvátország és az OTP tulajdonában lévő Splitska Banka is.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon nem tervez a kormány hasonló lépést a devizahitel-károsultak anyagi megsegítésére, igen érdekes lehet, hogy “hazai” bankunk, az OTP hogyan fog reagálni erre a példa nélküli döntésre.

A Hvg megkereste az ügyben az OTP sajtóosztályát, akik az újságírói kérdésekre szűkszavúan reagáltak:

“vizsgáljuk a döntés részleteit, ezért az OTP Bank egyelőre nem szeretné kommentálni.”

A horvát legfelsőbb bíróság döntése alapján legalább 120 ezer adós kaphat pénzt. A hiteleik után túlfizetett kamatok és a devizaárfolyam közti különbség visszatérítése a bankoknak átszámítva nagyjából 437 milliárd forintba fog kerülni.

Na, ha már a mi kutyánk kölyke, akkor idehaza ezt is szeretném én látni…

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!