Hátast dobsz, ha meglátod, hol kapott ülőhelyet Orbán a török elnök beiktatásán

Tegnap esküt tett Recep Tayyip Erdogan török államfő az ország fővárosában, Ankarában egy nagyszabású rendezvény keretein belül. Volt is mit ünnepelni, hiszen az új államfő kibővített jogköreivel jó időre Törökország megkérdőjelezhetetlen vezetőjévé vált.

Orbán Viktor is részt vett példaképének eskütételén. A török elnök nagyot ment: az elmúlt pár évben folyamatosan darálta be a jogállamot, eltüntette ellenfeleit, leuralta saját pártját, majd az egész országot – ami a tavalyi, személye elleni puccskísérletben csúcsosodott ki. A véres zavargásokban százak haltak meg, és tízezrek kerültek börtönbe, a lázadásról pedig azóta tudni lehet, hogy Erdogan akciója volt, amit saját hatalmának bebetonozása érdekében hajtott végre.

Az új elnöki rendszer kialakítását az illiberális államok vezetői körében ünnepelte a török elnök. Orbán Viktor stílszerűen fiával, Gáspárral érkezett az eseményre. A hivatalos csoportképeken látszik, hogy Orbán rajongása nem maradt viszonzatlan, Magyarország miniszterelnöke ugyanis kiemelt helyen, az első sorban kapott helyet.

7BDueOBnKnTb1LRiAs
Orbán Viktor az első sorban a kép bal szélén található // Erdogan elnök eskütételi ünnepsége / kép: Alexander Astafyev/Sputnik

Egy következő képen már mindenki ül, Orbán pedig vélhetően a tolmácsgép fülesét piszkálja. Itt látható, hogy Orbán Gáspár csak apja mögé kapott helyet az ünnepségre.

7BDtJy8DcRsd1K7nZs
kép: Alexander Astafyev/Sputnik

Orbán Viktor láthatóan feszülten ül – ez már akkor látszik, ha a hivatalos képre rá közelítünk. Nem is csoda, hiszen a miniszterelnök illiberális klubja tele van olyan származású emberekkel, akik ellen a Fidesz idehaza módszeresen uszító kampányt folytat.

Orbán jobbján a nigeri miniszterelnök, Brigi Rafini, balján pedig egy arab sejk foglal helyet. Mögöttük, a második sorban Orbán Gáspár látható. Íme:

7BDuk6DjL8EdCG7Os
kép: Alexander Astafyev/Sputnik

A “klub” európai tagjai is jelen voltak, az illiberálisok legismertebb olasz képviselőjével, Silvio Berlusconival az élen, íme:

7BDy5kFcIEyKtsbFs
Berlusconi és Orbán // Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

via 444

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!