Lassult az amerikai magánszektor növekedése júniusban

Lassult az amerikai magánszektor növekedése júniusban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport csütörtökön közzétett végleges adatai szerint.

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe az elemzők által vártnak megfelelően 56,5 pontra süllyedt júniusban az előző havi 56,8 pontról. A végleges adatok szerint az amerikai feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 55,4 pontra csökkent júniusban a májusi 56,4 pontról. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 56,2 pontra csökkent a májusi 56,6 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi. Az eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: bár júniusban lassult kissé a növekedés, a számok azt mutatják, hogy az utóbbi három év legjobb negyedévét tudhatja maga mögött a gazdaság. Biztatóan magas az új munkahelyek számának növekedése, a szolgáltató szektorban és a feldolgozóiparban is stabilan emelkedett a munkavállalók száma.

A következő hat hónapra vonatkozó üzleti várakozások mutatója viszont csökkent, a rendelésállomány növekedése pedig lassult. Azonban az indikátorok elég magas szinten állnak, így a harmadik negyedévben bekövetkező esetleges lassulás csupán szerény mértékű lehet – tette hozzá Chris Williamson.

MTI


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata