Ki akarják rúgni Orbánt, erre elkezdett fenyegetőzni

Forrás: (MTI/AP/Ronald Zak)

A magyar miniszterelnök nemzetközi ámokfutása tovább folytatódik. Nem elég, hogy Angela Merkelnek adott kéretlen tanácsot legutóbb, most már fenyegetőzik is. Persze nem nyíltan és egyenesen teszi ezt, ahhoz nem elég tökös, bár magát próbálja annak beállítani minden esetben. Szombaton, a Helmut Kohl egykori német kancellár halálának első évfordulóján rendezett tanácskozáson annak a véleményének adott hangot, hogy a 2019-es EP-választásokon az lenne a könnyebbik út, ha a közép-európai pártok – vagy úgy általában az európai pártok – alapítanának egy bevándorlásellenes formációt. “Kétségtelen, hogy nagy sikere lenne a 2019-es választáson” – mondta Orbán.

Majd gyorsan irányt váltott, úgy ahogy szokás ez a pávatáncban, és azt mondta, hogy inkább ellenáll a kísértésnek, és az Európai Néppártot, azaz a konzervatív pártcsaládot újítaná meg szíve szerint. Azt a pártcsaládot, ahol a tagoknak már egyre inkább elegük van Orbánból és antidemokratikus intézkedéseiből. A magyar miniszterelnök utóbbi időben tett nyilatkozataiból az a kép rajzolódik ki, hogy a jövőre esedékes EU parlamenti választásokon arra számít, hogy megerősödnek a bevándorlást ellenző erők, és ő ezek élére tud állni. “Segítünk visszavezetni a kereszténydemokrata gyökereihez” – mondta, mintha valaki is tőle kért volna segítséget azok közül, akik már akkor kereszténydemokraták voltak, amikor ő még Soros-ösztöndíjjal volt lánglelkű liberális.

A bevándorlás problémája valóban központi kérdés az EU tagállamaiban, de nem olyan formában és stílusban, mint azt Orbán teszi. Még a leginkább migráció ellenes pártok sem mondanak nemet a háborús menekültek befogadására, és éles különbséget tesznek a jogszerű és illegális bevándorlók között, míg a Fidesz populista megközelítésére ez nem mondható el. Orbán ott is téved, hogy nincs az a kemény bevándorlás ellenes hangnem, ami feledtetné bármelyik európai párttal is az antidemokratikus intézkedéseit, és figyelemmel kísérve az eseményeket a legnagyobb kritikákat ezen a téren kapja.

 

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!