Hatmillió ember áll az éhhalál szélén s a helyzet napról-napra romlik

Hatmillió ember küzd az éhínséggel a nyugat-afrikai Szahel-övezetben, mintegy 1,6 millió gyerek élete van veszélyben a súlyos alultápláltság miatt – jelentette ki kedden New Yorkban Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) igazgatója.

A világszervezet tisztviselője közleményében hangsúlyozta, hogy 2012 óta nem volt ennyire súlyos a helyzet, a legnehezebb időszak pedig csak most következik.

A helyzet gyors romlása Burkina Fasóban, Csádban, Maliban, Mauritániában, Nigerben és Szenegálban azt mutatja, hogy sürgős segítségre van szükség. Az ENSZ azt tervezi, hogy reagál a hat országban kialakult válságra, bár csupán az igények 26 százalékának kielégítésére van fedezet.

Lowcock szerint még elkerülhető a legrosszabb. Elmondta, hogy a mostani helyzetet a tavalyi kevés csapadék váltotta ki, emiatt csökkentet a termés és a takarmány mennyisége, nőtt az elhullott állatok száma.

Idén májusban az ENSZ három ügynöksége is figyelmeztetett az aszály következtében kialakuló konfliktusok hatására, a magas élelmiszerárakra. Mindezek a Szahel-övezetben élő emberek millióit kergetik éhínségbe, létbizonytalanságba, ha nem érkezik sürgős segítség.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!