Kiszivárgott: Orbán előrejelezte bukását – brutális válságról beszélt zárt ajtók mögött

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Történelmi beszédet mondott Orbán Viktor a Fidesz múlt hétvégi privát buliján Kötcsén. Ne csodálkozzon, ha nem hallott még róla – a beszéd nem volt nyilvános, viszont most mégis kiszivárogtak bizonyos részletek. A miniszterelnök egy olyan gazdasági válságot vizionált a kötcsei pikniken, amibe bele is bukhat – számolt be a riogatásról az ATV.

Ön sem hallott még arról, hogy válság közeleg? Nem véletlen.

Kutyára dér

Mivel tudomásunk szerint a Fideszen belül nem dolgoznak mágikus erők, ezért mi valószínűbbnek gondoljuk, hogy Orbán már belátja, valós lehet a félelem attól, hogy kipenderítenek minket az EU-ból. Ha így lesz, akkor elfogy az ingyen pénz és bejöhet legrémesebb rémálma: kiesik a hatalomból. Ezt pedig nem hagyhatja szó nélkül.

Válság közeleg. Dögvész, ínség, pusztulat. E közelgő válság legfőbb okának pedig azt látja, hogy Magyarország “beszorulhat” az USA és Oroszország közé. Két szék közül a pad alá. Persze, ha nincs pávatánc, akkor lehet máshogy alakul a sorsunk.

A világpolitikai elmefuttatás állítólag azonban itt nem ért véget. Persze nem sok jót vetíthet előre az, hogy a két szuperhatalom (plusz Kína) éppen felmelegítik a hidegháborút, de ha mégis lesz ilyen válság, akkor az kicsit direktebb lesz, és kicsit közelebbről jöhet, mint Washington, vagy Moszkva.

A valódi okokra valahogy nem tért ki. Például hogy a brüsszeli vizsgálatok eredményként százmilliárdokat kell visszafizetnünk az EU-nak, mint ahogy arra sem, hogy az eljövendő támogatási ciklusban kevesebb pénzt kapunk, és arra sem, hogy mivel nem lépünk be a közös uniós ügyészség rendszerébe, ezért hamarosan egy fillér uniós támogatás sem jön hozzánk. Nem.

No, de szedjük pontokba! Orbán szerint tehát a válság TOP3 legfőbb oka:

  • az oroszok és az USA,
  • a nyugati országok államadósságának növekedése,
  • egy közelgő hitelválság, ami miatt elfogy az “ingyen pénz”.

Évek óta szajkózzák, hogy mi fenyegeti hazánk megmaradását, mégsem említette válságtényezőként, hogy:

  • ENSZ.
  • Migránsok.
  • Soros György.

Vajon egy eljövendő kormányzati kommunikációs irányvonal felvezetőjének vagyunk tanúi? Orbán előremenekül? Miért kell már most nem létező válsággal riogatni az embereket, és miért kell már jó előre bűnbakot kiáltani?

Azért, mert hülye lenne bevallani, hogy a hazánkra váró válság valódi oka, saját kormányának elmúlt 8 évnyi tevékenységében rejlik. Menti a menthetőt, nem szeretné, ha nevét az utókor egy válságos időszakkal azonosítaná, pláne nem egy olyanéval, ami neki köszönhető.

A magyar gazdaság erősen függ az uniós támogatásoktól, melyek hiányában nulla közei növekedést tudna csak produkálni. Ha Brüsszelből nem jön a pénz, a magyar cégek éhen halnak, és beüt a krach.

Márpedig most úgy fest, hogy az EU szankciókat fog bevezetni Magyarországgal szemben azért, mert az uniós forrásokat gyakorlatilag ellopjuk.

Kapcsolódó cikkünk:

Azok, akik arról beszéltek az elmúlt években, hogy az ellenzék képtelen megdönteni Orbán rendszerét – mert azt majd csak egy kívülről jövő, globális fordulat intézheti el, azok most hátradőlhetnek és élvezhetik a műsort.

Armageddon

A miniszterelnök persze itt nem állt meg. A válság közeledtével előrejelezte, hogy mostantól a kormány kevesebb pénz felett csőszködhet. Be is szólt újdonsült minisztereinek, hogy ne is álmodjanak 10-20 milliárdos többletkiadásról, mert nem ad nekik. Kerek perec kimondta, hogy a 2018–2022 közötti ciklusban „nem fognak azzal a bőséggel találkozni, mint a választások előtt”. Vajon ezzel a szavazóinak is üzent?

Meg tudtuk azt is, hogy az új pénzügyminiszter Varga Mihály már “behúzta a fékeket”, olyan fapados költségvetést tervez, amitől semmi jóra nem számíthatunk. Persze megszorításokat még nem lengettek be, de azért ne legyünk naivak.

Az biztos, hogy nem lesz pénzosztogatás nyugdíjasoknak, meg egyházaknak – pedig 2019-ig két választás még előttük áll.

Az ATV-nek nyilatkozó egyik kötcsei résztvevő szerint az ínséges idők üzenete befelé is szólt: a párt “értelmiségi” és gazdasági holdudvara valamint képviselői állítólag nem számíthatnak már olyan bőségre, mint amilyen 2010-2018 között volt.

A kellemes, napsütéses fideszes pikniket egyébkét még a házelnök úr is elszúrta: Kövér László Orbán rémálmát nyomatékosítva sejtelmesen csak annyit mondott az őket hallgató uraknak, hogy a “legnehezebb négy évünk jön”.

El tudjuk képzelni, hogy a kerti sátrak és a roskadásig megpakolt svédasztalos, ingyen üdítős sorok között békésen mutyizó urakat a sövényből lassan előbukkanó házelnök, halk suttogásával rémíti halálra; “a legnehezebb négy évünk jön” – majd dolga végeztével újra eggyé válik a dús növényzettel, majd eltűnik örökre. De inkább nézzük, mit üzent még Orbán.

A miniszterelnök Kötcsén egyértelműen megfogalmazta azt is, hogy mit vár a kormányával szimpatizáló, illetve azt támogató jobbközép értelmiségtől: „minőséget, teljesítményt és térfoglalást”, jelentsen ez az utóbbi bármit is – fogalmazott az ATV-s forrás.

Mire gondolt a költő? – vethetnénk fel a kérdést Orbán víziójával kapcsolatban. Vészterhes időszakról zárt ajtók mögött beszélő miniszterelnökből már hallottunk korábban. Meg is lett az eredménye.

Vajon ismétli-e a történelem önmagát? Brutális megszorításokra kell-e számítanunk, amit valamilyen légből kapott ürüggyel próbálnak majd lenyomni a torkunkon, és amiről csak zárt ajtók mögött mernek beszélni? Elsöpörheti-e a negyedik Orbán-kormányt egy globális fordulat? Igaza lehet-e Orbánnak, és tényleg válság közeledik, vagy ez csak egyéni értelmezése az uniós szankcióknak? És a kérdések kérdése: vajon, ha elfogy a pénz, meddig marad egyben a NER, és ki jön utána?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!