Soros György nyílt levélben üzent Orbánéknak

Soros György véleménycikket írt a hvg.hu-n, “Hogyan mentsük meg Európát?” címmel. A magyar származású milliárdos írásában az EU-t fenyegető veszélyekről ír, arról, hogy ami szinte egy megvalósult álom volt korábban, de az 2008-as a gazdasági világválság következtében elromlott. Soros kiemelte, hogy ami most zajlik, az rövidtávon Európa létét fenyegeti.

“Az Európai Unió léte veszélybe került. Az elmúlt évtizedben minden rosszul sült el. Hogyan jutott idáig az a politikai projekt, amelynek a kontinens békéje és virágzása köszönhető?”

Az EU válsága a rossz gazdasági döntésekre eredeztethető, és ezt csak súlyosbították a világban zajló események. A gazdasági válság után a pénzügyi stabilitásért küzdő kontinens elengedte állampolgárai kezét. Mint írja;

“… a 2008-as gazdasági válság óta úgy tűnik, az EU utat vesztett. A megszorítás programját választotta, amely elvezetett az euróválsághoz, és az eurozónát hitelezőkre és adósokra osztotta fel.”

A munkanélküliség megnőtt, az EU déli országai leszakadtak, megjelentek a populista mozgalmak, akik az elégedetlen tömegeket gyorsan felszívták, és emellett jött a 2015-ös menekültválság is, ami miatt minden eddiginél kilátástalanabb a jövőnk.

“Elsőre a legtöbben együttérzően fogadták az elnyomás vagy polgárháború elől menekülőket. De attól tartottak, hogy mindennapi életüket megzavarja az ellátórendszerek túlterhelése. “

Soros szerint a kontinensen zajló folyamatok összezavarták az embereket – a menekültválság pedig teljesen felforgatott mindet. Soros György szerint “Gátlástalan vezetők” még ott is kihasználták a menekültektől való gerjesztett félelmet, ahol szinte alig érkeznek migránsok. Az írás nem hagy kétséget, hogy a gátlástalan vezető alatt kire gondolt a szerző.

Soros pontosan látja, mire is alapult Orbán Viktor politikája az elmúlt években. A milliárdos szerint a Fidesz vezére a választási kampányban;

“… engem vádolt hamisan azzal, hogy muszlim menekültekkel akarom elárasztani Európát és benne Magyarországot.”

Soros kiemeli az uniót sújtó problémákat. A legnagyobbak a menekültválság, a gazdasági fejlődést akadályozó megszorítások, és a dezintegráció, ami egy olyan társadalmi-gazdasági folyamat, melynek ékes példája és végeredménye a Brexit.

Soros javaslatokat tesz arra, hogyan szerinte hogyan kellene megküzdeni a legsúlyosabb problémákkal. Szerinte;

  • A menekültek szétosztásának önkéntes alapon kell történnie.
  • “Az EU-nak meg kell védenie külső határait, de nyitva kell állnia a legális bevándorlás előtt.”
  • Egy „afrikai Marshall-segéllyel” a menekültek származási országain kell segíteni, erre szerinte legalább évi 30 milliárd euróra lenne szükség. Ez a gazdasági válságból is ki tudná húzni a kontinenst, úgy mint az USÁ-t a második világháború után.
  • A többsebességes Európa helyett pedig egy “többsávos Európát” kell építeni, amelyben a tagállamoknak több választási lehetőségük van. Soros szerint meg kell reformálni az Eurózónát, és emellett szorosabb integrációt is sürget. Bővebben a hvg-n olvashat.
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!