Putyin egy Kamazzal avatta fel Európa leghosszabb hídját

Egy Kamaz teherautót vezetve avatta fel Vlagyimir Putyin elnök kedden az orosz szárazföldről a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető 19 kilométeres híd közúti felének a személyforgalom számára megépített részét.

A beruházás a közúti teherforgalom áteresztésére ősszel, a vasúti forgaloméra pedig jövőre lesz alkalmas. A Kercsi-szoros két partját összekötő létesítményen teljesen elkészült állapotában napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat majd át. Éves utasforgalma a tervek szerint 13 millió fő, teherforgalma pedig 13 millió tonna lesz.

Az építkezés az Usatoday szerint mintegy 3,7 milliárd dollárt emésztett fel, és ez lesz Európa leghosszabb hídja. Eddig ezt a címet a lisszaboni Vasco da Gama híd birtokolta. Az építkezés egyébként hat hónappal hamarabb fejeződött be és a Kreml szerint május 16-án átadhatják a forgalomnak.

Az oroszok azért erőltették a híd építését, mert eddig nem volt szárazföldi összeköttetése a Krímnek Oroszországgal és a félsziget ellátását vízi és légi úton kellett megoldani.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!