Elgurult a gyógyszer? A fideszes alpolgármester feljelentette a város lakóit

2012. november 8. Esztergom. Városképek. Szemetes kuka, hulladék, kukák. Fotó: Kurucz Árpád / NOL

Halmokban áll a szemét a budapesti agglomeráció egyik legnagyobb városában, Fóton. Az éves lomtalanításra úgy tűnik, hogy csak a lakók készültek, az önkormányzat nem. A fideszes városvezetés mossa kezeit, és a lakosságot hibáztatja.

Az éves lomtalanítás rendesen meg lett hirdetve a Pest megyei Fóton, így a közel 20 ezer lakosú város elő is készítette a kidobandó holmikat, kitették őket az önkormányzati tájékoztatás szerinti lerakóhelyekre, de a szemét – benne építési, illetve veszélyes hulladék – mégsem tűnt el.

Az Index egyik olvasója számolt be arról a portálnak, hogy Fóton minden újságban meghirdették a hétvégi lomtalanítást, de arról, hogy mégsem viszik el a lomokat csak a Facebookról lehetett tájékozódni, ami pedig nem egy hivatalos csatorna, és nem is jut el mindenkihez.

Most akkor kinek higgyek?

Bár az önkormányzat lomtalanításról szóló hivatalos hirdetménye nyomtatásban is megjelent, a szemétszállításért felelős cégnél egy hónappal a lomtalanítás előtt döntöttek úgy, hogy mégsem vállalják be a munkát, hivatkozva gyűjtőautóik leromlott állapotára. A városvezetés ezek után inkább lefújta a meghirdetett lomizást, de csak tessék-lássék módon, a lapnak nyilatkozó helyi lakos szerint csak Facebookos bejegyzésekben, ami érthető okokból nem elégséges.

A fóti önkormányzat illetékesei újságíróknak megerősítették a szeméthegyek tényét, azonban ők másképp emlékeznek a történtekre. A fideszes Bartos Sándor polgármestertől érkező közleményben azt írják, hogy a városban kizárólagos jogosultsággal rendelkező Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. május 12 és június 2 között tervezte elvégezni a hulladék begyűjtését.

Fót polgármestere nem egy botrányoktól mentes alak. 2015-ben már robbant ki egy országos médiát is megjárt ügye, ami a Hungária Értékpapír csődjével robbant ki. Az akkor még független Origo írta, hogy, a képviselő-testület számára csak akkor derült ki, hogy Fót városának egymilliárd forintját kezelte a bedőlt brókercég, amikor már késő volt. “A pénzt ráadásul nem állampapírokba, hanem vállalati kötvényekbe helyezték, ami ellentétes a képviselő-testület felhatalmazásával.”

Bartos cáfolta, hogy felelőtlenül gazdálkodott volna a város pénzével, azonban a lap információi szerint még a párt felső vezetéséből is leszóltak neki, hogy szedje már össze magát.

“A fóti önkormányzat által létrehozott ideiglenes vizsgálóbizottság szerint “a polgármester is felelős azért, hogy Fót egymilliárd forintot bukott a csődbe ment Hungária Értékpapírral kötött szerződéssel. Az Origo információi szerint már a Fidesz központjából is leszóltak, hogy Bartos Sándor próbáljon meg kompromisszumot kötni” – írta a lap 2015-ben.

A lap később arról számolt be, mégis kiderült, hogy a város vezetése olyan szerződést kötött, amelyben bármilyen értékpapír megvásárlására felhatalmazta a becsődölt brókercéget.

Hiába tervezte, és hiába készült rá 20 ezer ember, a cég még április 18-án jelezte az önkormányzatnak, hogy a lomtalanítási tevékenységet átmenetileg szüneteltetik (A cég, a fóti önkormányzat áprilisi közleménye szerint egyébként a teljes szolgáltatási területén – Észak-kelet Pest és Nógrád megye 99 településén – ideiglenesen szünetelteti a lomtalanítást.)

Miután a fideszes városvezetés ezt megtudta, úgy döntöttek, hogy a Facebookon teszik közzé a lomtalanítás elmaradásáról szóló önkormányzati közleményt – amire aztán nyilván mindenki felfigyel. Ja nem.

Az illetékesek szerint az önkormányzat hivatalos oldalán is közzétették a hírt, sőt a helyi újságban is, amit mindenkihez eljuttattak. A város mossa kezeit, és egy az egyben áthárítja a felelősséget a saját lakóira. Közleményükből legalábbis ez olvasható ki. “Mi szóltunk, de ezek a hülyék mégis kitették a szemet”. Pedig a helyiek nem hülyék, és pontosan tudják, hogy kit terhel a felelősség.

A szemétkupac azóta is növekszik, a városvezetés annak elszállítása helyett inkább tovább keresi a felelősöket. Az Index szerint a szeméthegyektől sokkot kapó fideszes alpolgármester, Németh József hétfőn feljelentést tett a rendőrségen (ismeretlen tettes ellen) mindazokkal szemben, akik hulladékot helyeztek ki a közterületre. Igen, jól olvasta.

Ez nem az első szemét-ügy, ami borzolja a fideszes vezetésű települések lakóit. A kormánypárt valamiért nem tud mit kezdeni azzal, hogy egy várost üzemeltetni is kell, nem elég csak lefölözni a hasznot, meg beültetni a zsíros pozíciókba a kádereket, esetleg néhány nyomorultat éhbérért közmunkáztatni.

Kapcsolódó cikkünk:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!