Brutális módon csonkítottak meg a Nemzeti Vágta után egy versenylovat! A videó az egész internetet megrázta

Nemzeti Vágta (A kép illusztráció/ MTI-fotó)

Brutális és felkavaró videó kering a neten, amelyet már több ezren osztottak meg, felháborodásuknak hangot adva.

A tízperces videón az látható, hogy milyen szörnyű véget ért egy a Nemzeti Vágta sarkadi előfutamában megsérült ló élete. A Facebook-ra feltöltött videón az állattal versenyző nő, Szabó Erzsébet sokkos állapotban, a sírástól elcsukló hangon élőben mutatta meg a kegyetlen módon meggyilkolt állatot. A versenylovat fejbelőtték, megnyúzták, nyakánál szétvagdosták, lábait eltörték, majd ezek után tetemét egy erdőszéli bekötőútra dobták. A versenyző és jópár kommentelő szerint is azért bántak el ilyen brutálisan szegény lóval, hogy eltüntessék a bőréből az azonosításra szolgáló billogot és eltávolítsák a chipet.

A Beol.hu közben elérte az állatorvost, aki azt nyilatkozta a fejbelövésről, hogy ő a protokoll szerint járt el, először beadott 2 milliliter altatót, fájdalomcsillapítót a szerencsétlenül járt lónak, de a sokktól és a vérveszteségtől össze voltak este a vénái, így meglehetősen nehezen ment. Ezek után kellett volna beadnia még 50 milliliternyi, ami lehetetlen feladatnak tűnt és végül emiatt lőtte le. Ezzel nem követett el szabálytalanságot. Az Állatorvosi Kamara Főtitkára a lapnak elmondta:

Erre vonatkozóan leírva biztos, hogy nincs olyan szabály, amit elő lehetne venni. Gyakorlatilag az állat életének a kioltására többféle mód és lehetőség is adódhat attól függően, hogy éppen melyik lehet a legoptimálisabban gyorsabban elvégezni.

Az orvos döntésének másik oka elmondása szerint az volt, hogy úgy sejtette: a tetem legalább egy napig a dögtelepen lesz, és elképzelhető, hogy bizonyos emberek visznek és esznek majd a húsából. Tehát komoly következményekkel járt volna az, ha méreggel végez az állattal, és nem merte vállalni a kockázatot. Majd azt is elmondta, hogy mikor egy óra múlva vissza kellett mennie a tetemet megnézni, de ekkor már valakik kifaragták az egyik combról az összes húst.

A felvételt, ami a Facebook mellett az Állatvédőrség oldalán is megtekinthető, több tízezer ember látta már.

Szabó Erzsébet elmondása szerint miután balesetet szenvedett a szívéhez közel álló állattal, nem volt teljesen magánál, így az édesanyja beszélt az orvossal, akitől azt kérte, az esetben ha nem lehet megmenteni a lovat, akkor altassák el. Elmondta, a szervezők még most sem adták vissza az állat útlevelét.

Az Állatvédőrség feljelentést tett, egy rendőr segítségével a helyszínt is megtekintették. A Sarkadi Rendőrkapitányság állatkínzás gyanúja miatt rendelt el nyomozást – derítette ki a Blikk.

Erzsébet elmondása szerint Sarkadkeresztúr felé több állattetem is van, látott például egy csikót, amit egy konténerbe dobtak, de voltak vaddisznók is.

Beol.hu elérte a sarkadi önkormányzatot ahol azt mondták, azután szállítoták el a ló tetemét a gyepmesteri telepről, miután jelezték, hogy az megtelt. Azt is hozzátették, hogy „a tetem dögtelepen történt elhelyezése és elszállítása közötti idő alatt sajnálatosan voltak olyan emberek, akik bementek a dögtelepre, és erkölcsileg mindenképpen elítélhető módon megcsonkították az elhullott állatot.”

A Nemzeti Vágta is nyilatkozott az ügyben:

A Nemzeti Vágta Szervezőbizottsága megérti a lovas fájdalmát és együttérzését fejezi ki a történtek miatt. Mindazonáltal a sérült ló orvosi kezelése és elszállítása a lótulajdonos képviselőjének hozzájárulásával és jelenlétében, valamint a szabályok betartásával történt. A baleset után az állatorvos azonnal megvizsgálta a sérült lovat, és egyeztetve a lótulajdonos képviselőjével az elaltatás mellett döntött. A szabályos eljárás ilyenkor az, hogy az elaltatott állatot a helyi gyepmesteri telepre szállítják. Ez ebben az esetben is így történt, a lótulajdonos képviselője végig jelen volt a folyamat során és beleegyezett a ló gyepmesteri telepre szállításába, amelynek üzemeltetése a Sarkadi Városgazdálkodási Iroda hatáskörébe tartozik. A ló tetemét azonban – mielőtt a debreceni székhelyű ATEV Zrt. elszállította volna a gyepmesteri telepről – illetéktelen személyek megcsonkították. A további ilyen esetek elkerülése érdekében az üzemeltető azonnali intézkedéseket vezetett be és intézkedett a lerakóhely kiürítéséről is.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!