Olyan részletek derültek ki Tiborczék bizniszéről, ami miatt fájni fog Orbán feje

Ha azt hiszi már mindent tud Tiborczék haverjairól, akkor ezt olvassa el!

Az Elios-botrány részleteit már szinte minden független sajtótermék lehozta, és azt hittük, hogy pofátlanabbul már nem lehet pénzt szivattyúzni közvilágításból. De mint oly sok mindenben, ebben is tévednünk kell, ha megismerjük, hogy hány milliárdból borították sötétbe Érdet.

Érd, csakúgy mint sok más fideszes önkormányzat az E-star (mai aktuális neve Enefi) nevű céggel üzemeltette a közvilágítását, aztán a hódmezővásárhelyi mintát követve, 2012-ben a számlázási és üzemeltetési tevékenységben “súlyos problémákat” vétő céggel szerződést bontottak. Azonban az önkormányzat nem késlekedett, és közbeszerzés nélkül gyorsan leszerződött a GREP Zrt-vel, mely az E-star egy korábban kiugrott vezetőjének, Makra Józsefnek a 4 főt foglalkoztató, nulla közeli eredménnyel rendelkező cége.

Azonban 2013-ban beindult a szekér, ahogy a cég az Eliossal közösen elkezdett nyomulni, Pakson például együtt nyertek, de több olyan eset van, ahol egy picivel magasabb árat adtak be, mint Tiborczék. Az OLAF szerint rendszeresen összejátszott a két cég, hogy magasabbra verjék fel az árakat. Ugyanebben az évben a Grep megnyerte nyílt közbeszerzésen Érd üzemeltetési és lámpafelújítási szerződését, igaz a becsült értéknél mintegy százmillióval drágábban.

Majd az összességében, 5 évre számítva 550 millió forint plusz áfáért megnyert szerződés keretében, elkezdték felújítani a lámpákat. Egy szlovák cégtől vettek 5800 darab, beltérre optimalizált Osram lámpát egy közvetítő, a Takta Mobil nevű magyar, egy tetoválóművész tulajdonában lévő kis autószerelő cég segítségével. Az Osram ugyan megbízható és nagy márka a piacon, de azért egy beltéri lámpa nem alkalmas arra, hogy 12 méter magasról utakat világítson meg. Ráadásul, sem az elektronikát, sem a lámpatestet nem igazították hozzá az új fénycsövekhez, ami kódolta a gyors meghibásodást.
Persze amikor a hibák kiderültek, a Grep megpróbálta rákenni a dolgot a közben fantomizálódott Takta Mobilra, miközben az Osram megállapította, hogy a lámpáik foglalatának részeit eltávolították, hogy bele lehessen erőltetni őket nem passzoló foglalatba. Mekk Mester csodálkozva emelné meg a kalapját ilyen munka láttán.
A cég azonban tovább szárnyalt, mert 2016-ban egyedüli indulóként nyerte meg az újabb kiírt közbeszerzést lámpacserére és 15 éves üzemeltetésre, ezúttal 1,54 milliárd forintos becsült értékben. Ekkor jött a képbe a hírhedt-híres LED-es technológia, majd még ezt is megfejelte a cég, amikor idén 40 millió forint értékben szereltek fel napelemes világítótesteket, 750 ezer forintos darabáron. Természetesen erre a pályázatra is egyedüli jelentkező a Grep volt. Ez az ár pedig -önkormányzattól függően- háromszor-ötször annyiba kerülnek, mint az Elios hasonló teljesítményű és funkciójú lámpái. 
Nos, ha túlárazásról van szó, akkor úgy tűnik, még Tiborcznál is van nagyobb csibész.
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!