Orbánnak hatalmas pofonokat kell kiállnia, hogy mentse a családi vagyont

kép: maszol.hu

A Fidesz európai pártcsaládjának, az Európai Néppártnak (EPP) a vezetősége május elején tisztázó beszélgetésre akarja hívni Brüsszelbe Orbán Viktor miniszterelnököt — írja a Die Welt című német napilap. Joseph Daul, az EPP elnöke és Manfred Weber frakcióvezető beszélgetésében nyilvánvalóvá szeretnék enni, hogy “Vannak korlátok, amiket neki is tiszteletben kell tartania.”

A lap értesülései szerint, világossá akarják tenni Orbán számára, hogy az EU-n belül az illiberális demokrácia építésében nem lesznek partnerek. A német források szerint, az Európai Néppárt aggódik, hogy a Fidesz április eleji győzelme bebetonozza Orbán autoriter kormányzását, amely egy évvel az európai parlamenti választások előtt, az EPP-re is veszélyes lehet. Ugyanis, nem csak a néppárti választóknak, de az őket támogató értelmiségnek is szemet szúr, az Orbánnal való jó viszony. A vezetőség szerint, ez kihatással lehet az EPP következő választási eredményeire is. Az EP német kereszténydemokrata és keresztényszocialista képviselői egy strasbourgi összejövetelen komoly aggályaikat fogalmazták meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban.

Orbán azonban teljesen más logika mentén készül a jövőre. Nem zavarná, ha következő EU parlamenti választáson -a német helyzetből kiindulva- a néppárt gyengülne, a Fidesz pedig egy nagy és erős képviselői csoporttal jutna be, így, nélkülözhetetlenné válna az Európai Néppárt részére. A logika akkor bukik meg, ha a német mintára a Európai Parlamentben is kialakulhat nagykoalíció, mert akkor Orbán a nemzetközi porondon eljelentéktelenedhet, az általa hőn áhított vezető szerep helyett.

Az egész Európai Unión belül egyre inkább teret kap az a vélemény, hogy a jogállamiságtól elforduló tagállamoktól meg kell vonni a fejlesztési forrásokat. Amennyiben ez döntéssé formálódik, annak nem csak Lengyelország, de hazánk is vesztese lesz. Orbán ezt jól tudja, ezért valószínűleg a régi forgatókönyv fog érvényesülni, Brüsszelben elvisel minden megaláztatást és engedményeket fog tenni, a hazai sajtóban pedig újra a nemzeti függetlenség bajnokának állítja be magát. Nem valószínű, hogy kockáztatni fogja családjának további gyarapodását.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!