Szívbe markoló nyílt levél arról, hogyan űzik el saját hazájukból Orbánék a fiatalokat

Repülőtéren sorban álló fiatalok (kép: greekreporter)

Brutálisan őszinte nyílt levelet írt dr. Ujhelyi István MSZP-s politikus a magyarok tömeges kivándorlásáról, mely szerinte legalább olyan mély sebeket ejt az ország szívén, mint Trianon, hisz az ő gyermekeik nem hazánkban születnek s fognak születni.

Az EP képviselő többek közt arra a nagyon fontos tényre hívja fel a figyelmet, hogy “az elmúlt években közel hatszázezer ember, főként gyermekvállalás előtt álló fiatal hagyta el az országot” és ennek bizony semmi köze nincs a Fidesz által emlegetett kalandvágyhoz, inkább a már már fojtogató politikai légkörhöz, mely teljesen ellehetetleníti a fiatalokat, akik nem látják Magyarországon a jövőt és ez bizony tragédia. De nézzük is meg magát az írást:

Három gyerek, négy kerék, csak épp Londonban

„A következő kormányzás valószínűleg demográfiai súlypontú lesz” – mondta az újabb hatalmi ciklusra készülő Orbán Viktor. A részleteket még nem fejtette ki, de az világos, hogy a „család” lesz majd a fideszes kormányzás egyik fő témája, legalábbis propaganda és szövegbuborék szinten biztosan. Azt pedig csak remélni lehet, hogy a „családok gyarapodása” alatt nem a saját családjaik gazdagodását értik; ahogyan tették ezt eddig.

A demográfia, vagy ha úgy tetszik, az „emberi populációdinamika” valóban rendkívül fontos kérdés a jelen Magyarországán, hiszen bennünket fenyeget talán legjobban az elöregedés, a népességfogyás és az immár nemzetbiztonsági kockázatot jelentő elvándorlás problémája. Nagyon helyes, ha a kormány végre felismeri, hogy ezekben a kérdésekben – különösen alkotmányozó többséggel bíró felhatalmazás birtokában – jelentős felelőssége és kötelessége van. Aggodalomra és kétkedésre ad azonban okot, hogy a Fideszt eleddig csak az a néhány száz vagy ezer ember érdekelte igazán, akik a feltőkésített szűk narancsos elithez tartoznak, akik a VIP-szektorokban szürcsölik a közpénz-jellegét elvesztő forintokból vett koktéljaikat és mérik egymáshoz, hogy kinek van nagyobb közbeszerzése.

A közel húsz évvel ezelőtti orbáni ígéret – „három szoba, három gyerek, négy kerék” – mára kétségkívül sokaknál megvalósult; kár, hogy Londonban, Münchenben, Manchesterben, Brüsszelben vagy éppen Máltán. Az elmúlt években közel hatszázezer ember, főként gyermekvállalás előtt álló fiatal hagyta el az országot, elsősorban a fojtogató politikai és gazdasági helyzet miatt. Hivatalos adatokkal alátámasztható, hogy ma már minden hatodik magyar gyermek külföldön születik meg, néhány évvel ezelőtt csak Angliában annyi magyar gyermek jött a világra, mint ugyanabban az évben Vas megyében. Ha Orbán valóban „demográfiai súlypontra” akarja helyezni a kormányzását, akkor elsőként bocsánatot kell kérnie a kivándorolt százezrektől, amiért cserben hagyta őket, majd radikális fordulattal és szavak helyett valós kormányzati tettekkel csökkentenie kell az elvándorlás szociális és gazdasági hatásait. A Fidesz eleddig csupán „kalandvágyó fiatalokként” tekintett az elment százezrekre, érdekképviseletükkel nem foglalkozott, sőt, másodrangú állampolgárokká minősítette le őket a szavazati joguk adminisztratív korlátozásával.

A kivándorlás súlyos, modernkori Trianonnal felérő sebeket ejt Magyarországon. A hazai gyermekszületések csökkenése, a nyugdíj-kasszába történő befizetések elmaradása, a hazai tudásbázis elporladása mind visszafordíthatatlan következményekkel jár. Ezzel a Fidesz eddig nem volt hajlandó foglalkozni. Félő, most sincs másról szó, mint üres és hazug propagandáról.

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire.

Száznyolcvannyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő (MSZP)
2018. április 22.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!