Orbánék mostani húzásukkal nyíltan elárulták az EU-t: komoly retorziók jöhetnek

Úgy tűnik, hogy a kétharmados győzelem után már semmi sem drága a Fidesznek, és nyíltan szembe megy az európai érdekekkel. Sokszor hallottunk már a keleti-nyitás politikájáról, meg hogy Budapest lesz Kína európai kapuja, amivel önmagában nem lenne probléma, ha ez gazdaságilag kifizetődő lenne hazánknak.

Kína legnagyobb külpolitikai-gazdasági projektje az Új Selyemútra keresztelt terv, mely mára az “Egy övezet, egy út”-ra lett keresztelve. Ennek a tervnek a keretében kívánja Kína gazdaságát összekötni az európai, közel-keleti és afrikai gazdaságokkal. Erről a tervezetről adtak most ki az EU pekingi nagykövetei egy közös jelentést, melyet megszerzett a Handelsblatt német újság. A nagykövetek jelentése szerint:

  • a terv átláthatatlan,
  • ellenmond az EU kereskedelmi elveinek és érdekeinek,
  • a kínai cégek pozíciójának tisztességtelen erősítését célozza,
  • Peking megpróbálja megosztani az EU-t,
  • az egész projekttel végső soron csak saját belső problémáit akarja rásrófolni a világra,
  • más szóval “saját javára akarja formálni a globalizációt”,
  • aminek az európai cégek vesztesei lesznek.

Bár ezek a vélemények eddig is megfogalmazódtak a brüsszeli folyosókon, de eddig még nem emelkedett hivatalos szintre sem az Európai Unió valamely intézménye, sem valamely uniós tagállam részéről. Ez az első eset, hogy hivatalosan is keményen bírálják Kína világgazdasági törekvéseit. Természetesen magyar vonatkozása is van az ügynek, újfent büszkék lehetünk vezetőinkre:

28 EU-tagország közül 27 pekingi nagykövete aláírta, egyedül a magyar nagykövet nem csatlakozott a dokumentumhoz.

Ez a viselkedés alapvetően alááshatja a még megmaradt bizalmat Magyarország irányában, és jelentősen befolyásolhatja, hogy a következő 2020-tól induló költségvetési ciklusban mennyi fejlesztési forráshoz juthat hazánk. Egyre többeknek van elege abból a politikából, amely mindenféle szolidaritás és együttműködés nélkül csak az uniós források megszerzését tűzi ki célul.

Azonban ha a kormány ez irányú politikáját büntetni fogják a forráselosztások során, akkor azt minden magyar állampolgár megérzi majd.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!