Durva beszólást kapott szeretett példaképétől Orbán Viktor

Orbán és pártja rajongott a francia jobboldali elnökért, Emmanuel Macronért. De ez mind hiába! Jaj!

Az egy éve megválasztott francia államfő tisztázta ország-világ előtt, hogy pusztán plátói kapcsolatról van szó – Orbán részéről.

Macron, – aki ellen egyébként éppen a napokban szerveződött milliós tömegtüntetés, gazdaságpolitikájának következményeként pedig soha nem látott, összehangolt sztrájkhullám – most olyat tett, ami miatt Felcsúton el fog törni a mécses.

Megválasztásának évfordulóján tévéinterjút adott, melyben egy ponton Európa újjáépítéséről elmélkedett. Amikor a riporter megkérdezte tőle, hogyan lehet újjászervezni az EU-t úgy, hogy a volt szocialista országok közül páran renitenskednek, Macron a menekültkvótával játszadozó Orbán Viktort emlegette, akinek retorikája szerinte a “háború előtti időszakot idézi”.

“Úgy tekintem Európát, ahogy van. Panaszkodhatunk. Én is panaszkodom miatta. Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották.” – jött a válasz Macrontól.

Macron tiszteli a demokratikus értékeket, így hiába nem tetszenek neki a magyarországi választások eredményei, nem hőbörög. Azt azonban látja, hogy ez már csak fél-demokrácia. Egy olyan átmeneti rendszer, ami figyelmeztető jel lehet a nyugati országok számára is – ha bedőlnek a populistáknak, és az emberek lemondanak a független intézményekről, akkor mindenki a mi sorsunkra jut.

“…ott vannak az illiberális demokráciák, ahol azt mondják: Látják, ezek az emberek gyengék. Ezért nem tartjuk többé tiszteletben a demokráciát. Támadást indítunk a bírák és ügyészek függetlensége ellen” – Macron az illiberális rendszerekre példaként Magyarország és Lengyelország kormányait hozta fel.

A volt szocialista országok közül egyébként Romániát hozta fel, mint követendő példát, ahol a román korrupcióellenes ügyészség teszi a dolgát.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!