Korózs Lajos egy gyanús, több millió dolláros(!) ügyletre derített fényt

10 000 000 $ önerő a szociális ágazatban és nem tűnik fel senkinek?

Azt mondja az egyik újságíró ismerősöm, hogy értelek én Lajos, valamit ígérni kell a szociális ágazat dolgozóinak, de miből lesz erre pénz? Most csak két dolgot említek meg ahol több, mint alapos a gyanú, hogy ellopták a pénzt.

Az egyik esetben tízmillió dolláros (10 000 000 $ akkori áron kb. 2,9 milliárd forint) részvénypakettet nyújtottak be kvázi önerőként (megint ezek a fránya dollárok). És ez senkinek nem tűnt fel. Mint ahogy az sem, a korábban 50 ezer Ft-os árbevételű szövetkezet 150 pályázó közül egyedül nyerte meg a rövid határidővel kiírt uniós pályázatot. Szociális foglalkoztatóként arra nyertek el 2,9 milliárd forint uniós támogatást, hogy halmozottan hátrányos helyzetű, alulképzett munkavállalóit öt éven át foglalkoztassanak az észak-alföldi régióban. A szövetkezet 2600 munkanélkülivel kötött szerződést, ezt követően 2015 nyarán a szövetkezet eltűnt, a károsultak munkát nem tudtak végezni, mivel a szövetkezet alkalmazásában álltak, de a bérüket sem kapták meg. Hasonló módon megbukott a roma önkormányzat által indított foglalkoztatási szövetkezet is. A társadalmi célú vállalkozások ösztönzésére kiírt uniós GINOP-program pályázatain 2017-ben azonban újabb több száz millió forintot osztottak ki a szövetkezeteknek. A NAV által folytatott, költségvetési csalás ügyében folyó nyomozás eredményéről nincs hír!

A másik ügy szerint az EMMI háttérintézménye, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) jelentős mértékű támogatást osztott ki. Az EMET több közbeszerzésében mindössze „képzések beszerzése”szerepelt a megrendelés tárgyaként, valós tartalmuk rejtély. Fennáll a gyanú, hogy ezek mögött tényleges oktatás nem is volt, így és pl. tanulmányok beszerzésével akarták elkölteni a fennmaradó uniós forrásokat tekintettel az elszámolási időszak végére. Így lehetséges, hogy 2015. decemberében az EMET 422 munkatársának 40 órás képzésére pályáztatott akkor, amikor már csak 13 munkanap maradt a 2013-as EU-s projekteket mentoráló feladataikból. Az EMET közbeszerzési tanácsadója ekkor dr. Kuczora Gergely, az EMMI közigazgatási államtitkárának a fia. A TÁMOP projekthez kapcsolódó képzéseket a DFT-Hungária kapta, két másik ajánlattevő a Pragmatica Sanctio és a Humán Aspektus volt -ezek a cégek egy céghálót alkottak. A TIOP projekthez kapcsolódó képzéseket az Agenda Projektház végezte, mely szintén kötődik a DFT-féle céghálóhoz.

Nyomozást a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja 1443/2016. bűnügyi számon, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt, ahol lejárt a nyomozati határidő! Gyanúsított felelősségre vonására eddig nem került sor. Mondom: lejárt a nyomozati határidő, amit a Rendőrség saját magának szabott!

Szóval: ha ezeket a pénzeket nem hagyjuk ellopni, akkor lesz pénz az életpálya modell bevezetésére a szociális ágazatban. Továbbá lesz pénz az ágazati bérpótlék alapbéresítésére is!

Ha nem lopnának el milliárdokat a szociális ágazat forrásaiból, szinte mindenre jutna pénz!

A szerző: Korózs Lajos szocialista képviselő, az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!