Március 11: Az európai terrorizmus áldozataira emlékeznek

2004. március 11-én a reggeli órákban tíz pokolgép lépett működésbe a spanyol főváros, Madrid pályaudvarain, ezzel minden idők egyik legpusztítóbb európai merényletsorozata közel 200 halálos áldozatot követelt.

Ez a nap a terrorizmus áldozatainak európai emléknapja, megtartásáról még a merénylet évében határozott az Európai Parlament.

Három pokolgép robbant a madridi Atocha főpályaudvaron, négy a pályaudvar közelében, egy a Santa Eugenia és kettő a Pozo pályaudvaron tizennégy évvel ezelőtt. Európa történetének egyik legsúlyosabb merényletsorozata 191 halálos áldozatot és mintegy 1800 sebesültet követelt, az áldozatok közül 48 tizenhat más országból érkezett, és három erdélyi magyar is volt köztük.

A következő napokban európai országok polgárainak milliói fejezték ki szolidaritásukat.

A merényleteket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vállalta magára, a támadásokat egy helyi, autonóm sejt hajtotta végre.

A robbantássorozat elkövetőinek perében 2007. október 31-én hirdettek ítéletet, a 29 vádlott közül 21-et talált bűnösnek a bíróság, a három fővádlott csaknem 40 ezer év börtönbüntetést kapott.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!