Török Zsolt: Hiszem, hogy bölcsek – Egy bejegyzés a teljes ellenzékhez

Török Zsoltot is megihlette a hódmezővásárhelyi Márki-Zay Péter sikere, valamint az ellenzék pártjaira egyre jobban ránehezedő nyomás, miszerint le kell ülni tárgyalni, mert együtt kell működni.

Facebookon közzétett bejegyzését változtatások nélkül alább közöljük:

Hiszem, hogy bölcsek

Van ok az optimizmusra, és lehetünk büszkék a jelenlegi ellenzékre is.

Bár a médiából kapott kép olykor mást sugall, azért bölcsek a mi ellenzéki vezetőink is. És ezt nem csak Hódmezővásárhely mutatta meg vasárnap, hanem az elmúlt években is számos alkalom volt erre: Salgótarján, Újpest, Veszprém, Tapolca, ahol a nép bölcsessége gyengítette az Orbán-rezsimet. Sőt! Nem csak a nép bölcsessége, az ellenzéki pártok vezetőinek taktikai érzéke, technikái voltak példaértékűek, hanem tartalmi, fajsúlyos ügyekben is képesek kompromisszumra, együttműködésre.

Ellenzéki pártok közül 8-10-11-12 állapodott meg az elmúlt hónapokban közös minimumról, a programok legfontosabb elemeiről. Így jöttek létre a következő megegyezések, közös minimumok, vagy legnagyobb közös pontok:

– a DEMOKRÁCIA, jogállamiság, alkotmányosság, választójogi kérdésekben (a Közös Ország Mozgalom bábáskodása mellett aláírta: Molnár Gyula, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, Bősz Anett, Orosz Anna, valamint az Együtt, az LMP és a MoMa)

– az EGÉSZSÉGÜGYben (Kincses Gyula, Szakács László, Komáromi Zoltán, László Imre, és társaik)

– NYUGDÍJ ügyében az Országos Nyugdíjas Parlament szervezte és koordinálta a megegyezést, amelyet 11 párt írt alá (Korózs Lajos, Schmuck Erzsébet, Bősz Anett, Hegedűs Lórántné, Niedermüller Péter, és társaik), illetve

– az OKTATÁS ügyében is megállapodtak az ellenzéki pártok, a Tanítanék Mozgalom koordinációja mellett, amelyet a Kossuth téren jelentettek be (Kunhalmi Ágnes, Erőss Gábor, Niedermüller Péter, és ellenzéki társaik).

Fontos kiemelni, hogy mindegyik közös minimum program kidolgozása során tárgyalóasztalhoz hívták alkotótársként a kormánypártokat is, azonban azok nem vettek részt a folyamatokban és az aláírásban sem.

Az egésznek az üzenete a legfontosabb: egyetértés van a főbb kérdésekben, hiszen a demokrácia csomag, az egészségügy, az oktatás és a nyugdíj ügyek hazánk és népünk életében legjelentősebbek.

Ráadásul ezen ügyek jelentik a magyar költségvetés nagyobb részét, s ezekre fordítjuk a magyar GDP több, mint 1/3-át.

Minden kutatás szerint az egészségügy az egyik kiemelt ügy, de mindenki számára a legfontosabb, hogy gyermekei, unokái versenyképes tudást kapjanak, s hogy idős szüleinket, nagyszüleinket biztonságban tudjuk, s mindezt egy demokratikus jogállamban, ahol szociális demokrácia van.

Ha tehát a programok legfontosabb ügyeiben (demokrácia, jogállamiság, alkotmányosság, egészségügy, oktatás, nyugdíj) meg tudtak állapodni a pártok úgy, hogy ez a költségvetés nagy részét le is fedi, akkor miben nem?

Persze, ez csak egy költői kérdés. Mi nyitottak vagyunk.

Mi eddig is példát mutattunk, hiszen 106-ból 46 körzetet átengedtünk a DK-nak, a megmaradó 60-ból többen a Párbeszéd által javasolt kiváló politikusokat indítjuk közösen, 2 helyen a független jelöltekként induló Mellár Tamás és Kész Zoltán javára léptünk vissza, s Magyar Györgyöt is mi indítjuk.

Ha tehát megállapodtunk a programok szintjén hazánk legfontosabb kihívásainak megoldásairól, az egyéni körzetek nagy részéről, akkor pár egyéb megállapodás már nem lehet gond, úgy hiszem.
Úgy hiszem.
HISZEM!

Török Zsolt (A szerző az MSZP választmányának tagja, a párt korábbi szóvivője)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!